Powrót

Abbey Lincoln

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Abbey Lincoln
Abbey Lincoln - urodzona w 1930 roku amerykańska wokalistka jazzowa, kompozytorka i aktorka. Laureatka NEA Jazz Masters Award 2003. W 1956 roku nagrała pierwszy album: "Abbey Lincoln's Affair: A Story of a Girl in Love". W latach 60. wystąpiła w kilku filmach. Współpracowała z takimi muzykami jak Thelonious Monk, Steve Coleman, Charlie Haden, Pat Metheny, Stan Getz czy Max Roach. Jej repertuar stanowiły głównie ballady, śpiewane z dużym zaangażowaniem emocjonalnym.

Dyskografia:
  • 1956 - Abbey Lincoln's Affair: A Story of a Girl in Love
  • 1957 - That's Him
  • 1958 - It's Magic
  • 1959 - Abbey Is Blue
  • 1961 - Straight Ahead
  • 1973 - People in Me
  • 1980 - Painted Lady
  • 1980 - Golden Lady
  • 1983 - Talking to the Sun
  • 1987 - Abbey Sings Billie, Vol. 1 & 2
  • 1990 - The World Is Falling Down
  • 1991 - You Gotta Pay the Band
  • 1992 - Devil's Got Your Tongue
  • 1992 - When There is Love
  • 1994 - A Turtle's Dream
  • 1995 - Painted Lady (z Archie Sheppem)
  • 1996 - Who Used to Dance
  • 1999 - Wholly Earth
  • 2000 - Over the Years
  • 2003 - It's Me
  • 2007 - Abbey Sings Abbey

Oglądaj online