Powrót

Andrea Bocelli

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Andrea Bocelli

Andrea Bocelli to śpiewak klasyczny (tenor), kompozytor i producent muzyczny. Ukończył studia prawnicze w Pizie. W repertuarze posiada cztery kompletne opery ( "La bohème", "Il trovatore", "Werther", "Tosca" ), albumy klasyczne jak i popowe. Bocelli urodził się z wrodzoną wadą wzroku - jaskrą, w wieku 12 lat uprawiając sport doznał wylewu krwi do mózgu i stracił wzrok.

Głos Andrei Bocellego uczynił z niego fenomen międzynarodowy. Debiutanckim albumem „Romanza” Andrea zwrócił na siebie uwagę milionów milośników muzyki na całym świecie, zdobywając szczyty list przebojów i mnóstwo Platynowych Płyt.

W 1993 roku Bocelli otrzymał zaproszenie do udziału w festiwalu piosenki w San Remo. Wygrał eliminacje z najwyższą punktacją w dziejach. Rok później zwyciężył w konkursie „Nowe twarze”. Błyskawicznie odniósł sukces na listach przebojów. Debiutancki album nagrany dla firmy Sugar - „Il Mare Calmo Della Sera” oraz następny album „Bocelli” zwróciły uwagę na włoskiego śpiewaka. Na rynku międzynarodowym Bocelli zadebiutowal w roku 1996 albumem „Romanza”.

Równolegle z karierą na polu muzyki popularnej tenor z sukcesem rozwija swoje zainteresowania operowe. Pierwszy album z muzyką klasyczną nagrany przez niego w 1995 roku nosił tytuł „Viaggio Italiano”. W 1998 roku ukazała się pierwsza płyta z muzyką klasyczną na rynku międzynarodowym – „Aria”. To jeden z największych sukcesów klasyki w dziejach fonografii. Królował na listach przebojów muzyki klasycznej, jak również konkurował pod względem sprzedaży z nagraniami muzyki pop. Jeszcze większym sukcesem okazał się kolejny album „Sacred Arias”. Zawierał kompozycje sakralne Bacha/Gounoda, Mozarta, Schuberta i Rossiniego. Orkiestrą towarzyszącą tenorowi dyrygowal Myung–Whun Chung.


Dyskografia :

(1996) Romanza
(1997) Aria - The Opera Album
(1997) Hymn for the World
(1998) II Mare Calmo Della Sera
(1998) Viaggo Italiano
(1998) Bocelli
(1998) Hymn for the World 2
(1999) Sogno
(1999) Sacred Arias
(2000) Verdi
(2000) La bohème
(2001) Requiem
(2001) Cieli di Toscana
(2001) Sentimento
(2003) Tosca
(2004) Il trovatore
(2004) Andrea
(2005) Werther
(2006) Amore
(2006) Andrea
(2006) Credo - Jan Paweł II
(2006) Cavalleria Rusticana
(2008) Incanto

Oglądaj online