Powrót

Anna German

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Anna German

Anna German urodziła się 14 lutego 1936 roku w Urgenczu w Uzbekistanie. Zmarła 25 sierpnia 1982 roku w Warszawie.
Była piosenkarką i kompozytorką, aktorką, z wykształcenia natomiast była geologiem. Śpiewała w siedmiu językach. Występowała w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Australii, Francji, Portugalii, Włoszech, na Węgrzech, Mongolii, dawnych NRD, RFN, CSRS oraz ZSRR.
Laureatka festiwali m.in. w Monte Carlo, Wiesbaden, Bratysławie, San Remo, Neapolu, Viareggio, Cannes, Ostendzie, Sopocie, Opolu, Kołobrzegu, Zielonej Górze. Dwukrotnie uznana za najpopularniejszą polską piosenkarkę wśród Polonii amerykańskiej (1966, 1969). Zdobywczyni złotej płyty za longplay "Człowieczy los" (1972).

Wybrana dyskografia :

1966 - Tańczące Eurydyki
1967 - Recital piosenek
1970 - Człowieczy los
1971 - Wiatr mieszka w dzikich topolach
1974 - To chyba maj
1978 - Anna German
1984 - Jesteś moją miłością

Oglądaj online