Powrót

Anvil

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Anvil
Anvil to zespół z Kanady grający heavy metal.
Początki zespołu sięgają kwietnia 1973 roku, kiedy to w Toronto zaczynają ze sobą grać Steve „Lips” Kudlow (wokal, gitara) oraz Robb Reiner (perkusja). Do tego składu dołączyli Dave Allison (gitara) i Ian Dickson (bas). W takim składzie do 1981 roku funkcjonowali jako Lips. W tym czasie samodzielnie wydali swoją pierwsza płytę „Hard N’ Heavy”. Wkrótce po tym podpisali kontrakt z wytwórnią Attic Records i zmienili swoją nazwę na Anvil. 
 
Skład zespołu :
 
Robb Reiner - perkusja 
Lips - wokal, gitara
Glenn Five - bas
 
Dyskografia:
 
Hard ‘N’ Heavy (1981) 
Metal on Metal (1982) 
Forged in Fire (1983) 
Backwaxed (1985) 
Strength of Steel (1987) 
Pound for Pound (1988) 
Past and Present - Live in Concert (1989) 
Worth the Weight (1991) 
Plugged in Permanent (1996) 
Absolutely no Alternative (1997) 
Speed of Sound (1998) 
Anthology of Anvil (1999) 
Plenty of Power (2001) 
Still going Strong (2002) 
Back to the Basics (2004)
This is Thirteen (2007)

Oglądaj online