Powrót

Artur Dutkiewicz

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Artur Dutkiewicz
Artur Dutkiewicz urodził się 12 grudnia 1958 r. w Pińczowie.

Gdy miał 11 lat zaczął się uczyć gry na fortepianie, potem zaczął edukację w Średniej Szkole Muzycznej w Kielcach (w klasie fortepianu). Jako jej uczeń zdobył wiele nagród, m.in. III nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Pianistów Jazzowych w Kaliszu (1976) oraz III nagrodę w konkursie improwizacji jazzowej w konkursie organizowanym przez Akademię Muzyczną w Katowicach (1977). Dało mu tu wstęp wolny na tę uczelnię. W czasie studiów założył własny zespół muzyczny - Sunday Trio.

Od roku 1986 rozpoczał karierę solową. Prowadził trio wraz z perkusistą Czesławem Bartkowskim i kontrabasistą Andrzejem Cudzichem. Współpracował też z kwartetem Tomasza Szukalskiego i ze Zbigniewem Namysłowskim. Towarzyszył też wokalistom – Grażynie Auguścik i Markowi Bałacie. Potem współpracował również z Urszulą Dudziak, Tadeuszem Nalepą, Deborah Brown, Michelle Hendricks, Lorą Szafran, Carlosem Johnsonem, Leszkiem Cichońskim, Jorgosem Skoliasem.
W 1996 roku założył kolejny zespół – Electric Jazz Concert. Wkrótce potem powstało też Artur Dutkiewicz Trio.

Dyskografia

    * 1988 Grażyna Auguścik: Sunrise sunset
    * 1989 Tomasz Szukalski: Borżomski Wąwóz - Body and soul
    * 1999 Electric Jazz Concert: Lady Walking
    * Artur Dutkiewicz: Błękitna Ścieżka
    * 2009 Niemen Improwizacje
    * 2010 Hendrix Piano

Oglądaj online