Powrót

Atomic Kitten

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Atomic Kitten
Atomic Kitten - powstał w 1998 roku. W pierwotnym składzie były Liz McClarnon, Kerry Katona i Heidi Range (obecnie w Sugababes).
Następczynią Heidi została 16 letnia Natasha Hamilton, która jest najmłodsza w zespole.

Pierwszy singiel, „Right Now” załapał się do pierwszej dziesiątki brytyjskich list przebojów, a drugi „See Ya”, promował samochody marki FIAT we Włoszech.

„I Want Your Love” - trzeci singiel. Dziewczyny pokazują jak kosmiczne mogą być. Teledysk utrzymany został w wersji galaktycznej. Jego najwyższa pozycja to 10. miejsce. Po „IWYL” przyszedł czas na piosenkę ‘umiarkowaną’. Jest nią „Follow Me”, wydana w październiku 2000 roku. Niestety, doszła tylko do 20 miejsca listy. Dziewczyny prawie straciły kontrakt z wytwórnią, kiedy została napisana piosenka „Whole Again”. I to było to, na co wszyscy czekali!

Co prawda, nie było zbyt dużych pieniędzy na zrobienie ‘klipu z rozmachem’, ale dziewczyny się tym nie przejęły. W teledysku wystąpiła jeszcze Kerry, ale nie było jej już przy promocji. Zrezygnowała w występów wraz z Atomic Kitten, ponieważ spodziewała sie pierwszego dziecka.

Nikt nie miał wątpliwości, kto zajmie miejsce Kerry. Była nią Jenny Frost, wieloletnia przyjaciółka Kociaków, wcześniej występująca z grupą Precious. Fani dobrze zareagowali na pojawienie się nowej członkini zespołu. Nagrano nową wersję teledysku. Piosenka od razu wspięła się na szczyty list w wielu krajach (na brytyjskich listach utrzymywał się przez 4 tygodnie). Singiel sprzedał się w prawie milionowym nakładzie.

Następnym singlem okazał się cover grupy The Bangles - „Eternal Flame” z 1989 roku. Piosenka nie miała być wydawana jako singiel, jednak data wydania padła na czerwiec 2001. I następny wielki hit! Ballada utrzymywała się na miejscu 1. przez dwa tygodnie. Pokonała też piosenkę Destiny’s Child „Survivor”!

Kolejne single, „You Are” (nie wydany w UK) i „It’s OK!” (z drugiej płyty, „Feels So Good”, na 3. miejscu) fani pokochali od razu.

„The Tide Is High (Get The Feeling)” - drugi singiel z płyty „Feels So Good”. Cover okazał się być na tyle dobry, by podbić listy - utrzymywał się tam przez 3 tygodnie. Potem „The Last Goodbye/Be With You” (2 miejsce), „Love Doesn’t Have To Hurt” (4 miejsce), „If You Come To Me” (3. miejsce), „Ladies Night” (cover) (8. miejsce), aż w końcu „Someone Like Me” - ballada, która każdemu wpadnie w ucho. Doszła do ósmej pozycji listy przebojów w Wielkiej Brytanii. Była to ostatnia studyjna piosenka, którą AK wydały jako singiel.

Po tym wydarzeniu, dziewczyny postanowiły zawiesić działalność zespołu. Był rok 2004. Miały wrócić w 2005, lecz Tash znów zaszła w ciążę (w pierwszą zaszła w 2001 roku, urodziła syna Josha 24 sierpnia 2002r; po wydaniu singla „The Tide Is High”). Drugi syn wokalistki, Harry, przeszedł na świat w Sylwestra 2004 roku :).

Potem były jeszcze single „Cradle 2005” (cele charytatywne), piosenka do filmu Mulan II „I Wanna Be (Like Other Girls) (2005) i „All Together Now” - piosenka na mistrzostwa świata w piłce nożnej (2006).
 Na początku 2008 roku przy okazji promocji kolejnego charytatywnego singla Atomic Kitten ogłosiły, że tak naprawdę nigdy się nie rozpadły ponieważ mimo zawieszenia działalności, pracują razem jako zespół. Zapowiedziały jednak, że nie będą już jako grupa niczego nagrywały oraz nie mają w planach całkowitego wznowienia działalności, a ich dalsza praca zespołowa będzie miała charakter wyłącznie charytatywny.

Dyskografia:
Albumy

    * 2000 Right Now (pierwsza wersja albumu – nagrana z Kerry Katoną)
    * 2001 Right Now (reedycja albumu – nagrana na nowo z Jenny Frost)
    * 2002 Feels So Good
    * 2003 Ladies Night
    * 2004 The Greatest Hits
    * 2005 The Collection

Single

    * 1999 Right Now
    * 2000 See Ya
    * 2000 I Want Your Love
    * 2000 Follow Me
    * 2001 Whole Again
    * 2001 Eternal Flame
    * 2001 You Are
    * 2002 It's OK!
    * 2002 The Tide Is High (Get The Feeling)
    * 2002 The Last Goodbye/Be With You
    * 2003 Love Doesn't Have To Hurt
    * 2003 If You Come To Me
    * 2003 Ladies Night feat. Kool & The Gang
    * 2004 Someone Like Me/Right Now 2004
    * 2005 Cradle
    * 2006 All Together Now
    * 2008 Anyone Who Had A Heart

DVD

    * 2001 So Far So Good
    * 2002 Right Here Right Now
    * 2003 Be With Us
    * 2004 The Greatest Hits - Live At Wembley Arena



Oglądaj online