Powrót

Backstreet Boys

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Backstreet Boys
Backstreet Boys - najpopularniejszy boysband lat 90.

AJ i Howie brali razem udział w lekcjach  śpiewu. Kiedy na jednym z przesłuchań poznali Nicka i Kevina postanowili założyć zespół, ale do kompletu brakowało jednej osoby. Zorganizowali przesłuchanie, którego zwycięzcą został Braian Littrell. I tak w 1993 roku powstał Backstreet Boys - najsłynniejszy boysband po New Kids on The Block!
Zespół szybko zaczął koncertować po całych Stanach. Rok później udało im się podpisać kontrakt płytowy.

1995 rok - Backstreet Boys wydaje pierwszy singiel "We've Got It Goin' On". Po serii koncertów w Europie singiel zdobył platynę i otworzył drogę do kariery. Rok później ukazuje się debiutancki album zatytułowany "Backstreet Boys", nad którym prace trwały kilkanaście miesięcy. Drugi singiel "I'll Never Break Your Heart", także okupował szczyty  światowych list przebojów.
W USA jednak popularność BSB nie była tak ogromna jak za oceanem, ale tylko do czasu ukazania się singli "Quit Playin' Games (With My Heart)","As Long As You Love Me", "Everybody (Backstreet's Back)", "I'll Never Break Your Heart" czy "All I Have To Give".

Backstreet Boys wystąpili w Polsce we wrześniu 1996 r. (w Lubinie, Katowicach, Poznaniu, Warszawie i Sopocie).

Pierwsza płyta BSB rozeszła się w nakładzie 13 mln egzemplarzy w samej Ameryce. Seria intensywnych koncertów odbiła się jednak na zdrowiu niektórych członków zespołu. Littrell przeszedł operację serca w 1998 roku.

Album "Millennium" oficjalnie nie był promowany singlami, ale utwory "I Want It That Way", "Larger Than Life", "Show Me The Meaning Of Being Lonely" oraz "The One" trafiły w serca wiernych fanów i stały się kolejnymi hitami! 

Nick zaczyna myśleć o solowej karierze. W 2000 roku Kevin i Brian żenią się z wybrankami: Kevin z wieloletnią dziewczyną, a Brian z modelką poznaną przy okazji kręcenia teledysku do drugiego singla z płyty Backstreet s Back - As long as you love me.

Jesienią 2000 roku BSB uderzyli z kolejnym wydawnictwem   "Black & Blue", na którym był przebój "Shape Of My Heart". Krążek ten promowała trasa koncertowa.
W 2001 ukazuje się album z ich największymi przebojami (  Greatest Hits - Chapter 1 ).

Po 7 latach sławy przyszedł czas na odpoczynek! Panowie zajęli się swoim życiem osobistym.
Po pięcioletniej przerwie (2000-2005) BSB wydał nowy album i rozpoczęła się trasa koncertowa. W 2006 roku od zespołu odszedł Kevin "Kev" Richardson.

Obecny skład zespołu

    * Alexander "AJ" McLean
    * Brian "B-Rock" Littrell
    * Howard "Howie" Dorough
    * Nickolas "Nick" Carter

Byli członkowie

    * Kevin "Kev" Richardson - wokal

Dyskografia

    * 1996 Backstreet Boys
    * 1997 Backstreet's Back
    * 1999 Millenium
    * 2000 Black & Blue
    * 2001 The Hits: Chapter 1
    * 2005 Never Gone

Single

    * 1995 We've Got It Goin' On
    * 1996 I`ll Never Break Your Heart
    * 1996 Get Down (You're The One For Me)
    * 1997 Anywhere For You
    * 1997 Quit Playin' Games (With My Heart)
    * 1997 As Long As You Love Me
    * 1997 Everybody (Backstreet's Back)
    * 1998 All I Have To Give
    * 1999 I Want It That Way
    * 1999 Larger Than Life
    * 2000 Show Me the Meaning of Being Lonely
    * 2000 The One
    * 2000 Shape Of My Heart
    * 2001 The Call
    * 2001 More Than That
    * 2001 Drowning
    * 2005 Incomplete
    * 2005 Just Want You To Know
    * 2005 I still...

Trasy koncertowe

    * Backstreet Boys European tour 1995-1996
    * Backstreet Boys American Tour 1997-1999
    * Into the Millennium Tour 1999-2000
    * The Black & Blue Tour 2000-2001
    * Up Close & Personal Tour 2004
    * The Never Gone Tour 2005-2006
     * Unbreakable Tour 2008

Oglądaj online