Powrót

Beata Kozidrak

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Beata Kozidrak
Beata Kozidrak urodziła się 4 maja 1960 w Lublinie. Karierę zaczęła w 1978 na Krajowym Festiwalu Piosenki w Opolu, śpiewając utwór "Piechotą do lata". Zdobyła wtedy drugie miejsce. W latach 80. i 90. występowała z grupą Bajm, z którą nagrała 10 albumów. Wszystkie uzyskały status złotych lub platynowych, sprzedając się w sumie w nakładzie ponad 3,5 miliona egzemplarzy. W 1995 roku Beata Kozidrak została wyróżniona na Krajowym Festiwalu Piosenki w Opolu statuetką Złotej Karolinki za całokształt działalności estradowej oraz "twórczy wkład w rozwój polskiej kultury". Trzy lata później Beata Kozidrak postanowiła rozpocząć karierę solową. Wydała album zatytułowany "Beata", który przyniósł jej dwie Nagrody Muzyczne Fryderyk. Drugi solowy album zatytułowany "Teraz płynę" ukazał się w 2005 roku.  Prywatnie Beata jest żoną Andrzeja Pietrasa, menagera grupy Bajm oraz matką dwóch córek - Katarzyny Pietras (wokalistki formacji Kashmir) i Agaty.



 Dyskografia

    * 1983: Bajm
    * 1984: Martwa woda
    * 1986: Chroń mnie
    * 1988: Nagie skały
    * 1990: Biała armia
    * 1992: The best 1
    * 1993: The best 2
    * 1993: Płomień z nieba
    * 1995: Etna
    * 1997: Ballady
    * 1998: Beata
    * 2000: Szklanka wody
    * 2003: Myśli i słowa
    * 2003: Martwa woda reedycja
    * 2005: Teraz płynę
    * 2006: Platynowa
    * 2008: Ballady 2

Single

    * Siedzę i myślę
    * Żal mi tamtych nocy i dni
    * Taka Warszawa
    * Wieczna zima
    * Rzeka marzeń
    * Teraz płynę"
    * Złota brama
    * Biały stół
    * Tak wiem (EMI, 2006)
    * Nie pytaj o miłość (2009) - piosenka promująca serial "M jak miłość"
    * Zabierz mnie tam(EMI, 2010)



Oglądaj online