Powrót

Beth Orton

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Beth Orton
Beth Orton - pod tym pseudonimem występuje brytyjska piosenkarka muzyki folk. Urodzona w 1970 roku w Dereham Beth była laureatką nagrody Brit Awards w kategorii „Best British Female”.

Artystka znana głownie dzięki łączeniu dwóch styli muzycznych: folk oraz electronika. Początki kariery Beth to współpraca z Williamem Orbitem i The Chemical Brothers. W 1993 roku, wydała swój pierwszy solowy album "SuperPinkyMandy".

Twórczość Beth z racji swojego staroświeckiego brzmienia docenione zostaną raczej przez bardziej dojrzałych słuchaczy.


Dyskografia
  Albumy:
    * SuperPinkyMandy - 1993
    * Trailer Park - 1996
    * Central Reservation - 1999
    * Daybreaker - 2002
    * The Other Side of Daybreak - 2003
    * Pass In Time: The Definitive Collection - 2003
    * Comfort of Strangers - 2006

  EP:
    * Best Bit EP - 1997
    * Concrete Sky EP - 2002

  Single:
    * "Don't Wanna Know 'Bout Evil" - 1992
    * "I Wish I Never Saw the Sunshine" - 1997
    * "She Cries Your Name" - 1996
    * "Touch Me with Your Love" - 1997
    * "Someone's Daughter" - 1997
    * "Stolen Car" - 1999
    * "Central Reservation" - 1999
    * "Anywhere" - 2002
    * "Thinking About Tomorrow" - 2003
    * "Conceived" - 2005
    * "Shopping Trolley" - 2006

Oglądaj online