Powrót

Betty Carter

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Betty Carter
Betty Carter, a właściwie Lillie Mae Jones. Urodziła się 16 maja 1929 roku w Michigan. Jako dziecko rozpoczęła naukę w konserwatorium w klasie pianina, a mając 16 lat zainteresowała się jazzem. W 1955 roku ukazał się jej debiutancki album zatytułowany "Meet Betty Carter and Ray Bryant". Betty Carter występowała z takimi gwiazdami jak Miles Davis czy Ray Charles.  W roku 1988 wokalistka została laureatką Grammy, dzięki albumowi "Look What I Got". Zmarła 26 września 1998 w Nowym Jorku.

Dyskografia

    * Meet Betty Carter and Ray Bryant, 1955
    * Social Call, 1956
    * Out There with Betty Carter, 1958
    * I Can't Help It, 1958-60
    * The Modern Sound of Betty Carter, 1960
    * Ray Charles and Betty Carter, 1961
    * Round Midnight, 1962-63
    * Inside Betty Carter, 1964
    * Finally, Betty Carter, 1969
    * Round Midnight, 1969
    * At the Village Vanguard, 1970
    * The Betty Carter Album, 1972
    * Now It's My Turn, 1976
    * I Didn't Know What Time It Was, 1976
    * The Audience with Betty Carter, 1979
    * Whatever Happened to Love?, 1982
    * Carmen McRae-Betty Carter Duets, 1987
    * Look What I Got, 1988
    * Droppin' Things, 1990
    * It's Not About the Melody, 1992
    * Feed the Fire, 1993
    * I'm Yours, You're Mine, 1996

Oglądaj online