Powrót

Big Day

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Big Day
Big Day to zespół rockowy założony w Olsztynie w 1992 roku. Obecny skład zespołu tworzą : Anna Zalewska-Ciurapińska (wokal), Marcin Ciurapiński (wokal, gitara basowa, produkcja muzyczna, autor tekstów), Zbigniew Chrzanowski (perkusja).  Swój pierwszy koncert Big Day zagrał 30 sierpnia 1992 i na ten dzień grupa datuje swoje urodziny. Zespół zdobył popularność w połowie lat 90., nagrywając takie przeboje jak: W świetle i we mgle, Mój znak, Przestrzeń czy W dzień gorącego lata. W 1994 roku grupa wyruszyła w pierwszą dużą trasę koncertową wraz z zespołem Hey. W tym samym roku Big Day otrzymał nagrodę miesięcznika Tylko Rock za najlepszy debiut płytowy 1994 roku. Był też nominowany do nagrody Fryderyk w kategorii Debiut roku. Wydany w 1995 roku album "Kalejdoskop" zyskał status złotej płyty.



 Dyskografia

    * W świetle i we mgle (1994)
    * Kalejdoskop (1995)
    * Dzień trzeci (1996)
    * Iluminacja (1997)
    * To była bardzo długa noc (1999)
    * The best of Big Day (2001)
    * 6 (2004)
    * Prawie proste piosenki (2008)

Single

    * Mam ich wszystkich (1993)
    * Mój znak (1993)
    * W świetle i we mgle (1994)
    * Jestem jak wiatr (1994)
    * Przestrzeń (1995)
    * Gdy kiedyś znów zawołam Cię (1995)
    * C-4 (1995)
    * Zostawić ślad (1996)
    * Inni (1996)
    * W dzień gorącego lata (1997)
    * Ocsid (1997)
    * A ty tylko (1998)
    * Kochankowie (1999)
    * Może kiedyś (2000)
    * Jedyna taka noc (2002)
    * Kto ciebie mógłby kochać (2003)
    * Przez sen (2004)
    * Jedyny słodki problem (2007)
    * Czasami mam do Ciebie... (2008)
    * Jak ja mogę żyć bez Ciebie (2008)

Oglądaj online