Powrót

Bill Evans

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Bill Evans
Bill Evans urodził się 16 sierpnia 1929 roku w Plainfield (New Jersey,USA). Zmarł 15 września 1980 roku.
Był jednym z najważniejszych pianistów w historii nowoczesnego jazzu. Studiował w Southeastern Louisiana University, a w czasie wakacji grywał z Mundellem Lowe’em i Redem Mitchellem. Właśnie wtedy po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę środowiska jazzowego. W latach 1954-55 występował z Jerrym Waldem. Do 1956 roku studiował w nowojorskiej Mannes School of Music i rozpoczął stałą współpracę z klarnecistą Tonym Scottem.
Poprzez Lowe’a nawiązał kontakt z Riverside Records i w 1956 roku zadebiutował płytą nagraną jako trio. Później dokonał nagrań z Charlesem Mingusem i George’em Russellem. W 1958 roku dołączył do Milesa Davisa i odegrał ważną rolę w powstaniu przełomowej w dziejach jazzu płyty „Kind Of Blue”.
Po roku Evans opuścił Davisa, by założyć trio. Odtąd w takim właśnie kameralnym składzie występował najchętniej. Nagrania z kontrabasistą Scottem La Faro i perkusistą Paulem Motianem są do dziś kwintesencją jazzu. Pomiędzy muzykami istniała wręcz telepatyczna więź i po tragicznej śmierci La Faro nagrania Evansa z innymi kontrabasistami nie miały już takiego wymiaru.
Evans nagrywał też solo, wykonując dwie nakładające się na siebie partie, jak na „Conversations With Myself”, w duetach z Jimem Hallem, Bobem Brookmeyerem i Tonym Bennettem, a także w większych składach, m.in. z Lee Konitzem, Zootem Simsem i Freddiem Hubbardem. Pod koniec życia Evans zawiązał nowe trio, z Markiem Johnsonem na kontrabasie i Joem LaBarberą na perkusji.
Evans był narkomanem i mimo że przestał zażywać heroinę, lata trwania w nałogu przyczyniły się do jego przedwczesnej śmierci. 
 
Wybrana dyskografia :
 
New Jazz Conceptions (1956)
Everybody Digs Bill Evans (1958)
Portrait in Jazz (1959)
Undercurrent (1959; z Jimem Hallem)
Explorations (1961)
Sunday At The Village Vanguard (1961)
Waltz For Debby (1961)
More From The Vanguard (1961)
Empathy (1962)
Moonbeams (1962)
How My Heart Sings (1962)
Interplay (1962; z Freddiem Hubbardem)
Conversations With Myself (1963)
Undercurrent (1963)
Trio (1964)
The Bill Evans Trio Live (1964)
At Shelly’s Manne Hole (1964)
Trio 65 (1965)
Bill Evans At Town Hall (1966)
Intermodulation (1966; z Hallem)
A Simple Matter Of Conviction (1966)
Futher Conversations With Myself (1967)
California Here I Come (1967)
Alone (1968)
Bill Evans At The Montreux Jazz Festival (1968)
Jazzhouse (1969)
Montreux (1970)
You’re Gonna Hear From Me (1970)
The Bill Evans Album (1971)
Living Time (1972; z George’em Russellem)
Bill Evans Live in Tokyo (1973)
Yesterday I Heard The Rain (1973)
Since We Met (1974)
Intuition (1974)
Blue Is Green (1974)
Jazzhouse (1974)
Montreux (1975)
The Tony Bennett/Bill Evans Album (1975)
Together Again (1976; z Tonym Bennettem)
Alone (Again) (1976)
Eloquence (1976)
Quintessence (1976; z Haroldem Landem)
Crosscurrent (1977; z Lee Konitzem, Warne’em Marshem)
From The 70’s (1977)
You Must Believe in Spring (1977)
New Conversations (1978)
Affinity (1978; z Tootsem Thielemansem)
I Will Say Goodbye (1979)
We Will Meet Again (1979)
The Complete Fantasy Recordings (1980)
The Paris Concert Edition One (1983)
The Paris Concert: Edition Two (1984)
Consecration (1990)
The Brillant (1990)
Letter To Evans (1993)
Getting Sentimental (2003)

Oglądaj online