Powrót

Billy Taylor

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Billy Taylor
Billy Taylor urodził się 24 lipca 1921 roku w Greenville w Północnej Karolinie.

Taylor miał na swoim koncie współpracę m.in. z Milesem Davisem, Charlie'm Parkerem, Billie Holiday oraz Ellą Fitzgerald. Od 1994 roku działał w waszyngtońskim Kennedy Center, gdzie był dyrektorem artystycznym do spraw jazzu. Jeden z utworów Taylora, "I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free", stał się hymnem dla ruchu obrońców praw obywatelskich.

Zmarł 28 grudnia 2010 roku w Nowym Jorku. Przyczyną śmierci była niewydolność serca.

Dyskografia

    * 1945: Billy Taylor Piano
    * 1954: Cross-Section
    * 1956: at the London House
    * 1956: Cross Section
    * 1957: My Fair Lady Loves Jazz
    * 1959: Warming Up
    * 1959: Billy Uptown
    * 1959: Billy Taylor with Four Flutes
    * 1962: Impromptu)
    * 1969: A Sleeping Bee
    * 1977: Live at Storyville
    * 1985: You Tempt Me
    * 1988: White Nights And Jazz In Leningrad
    * 1988: Solo
    * 1989: Billy Taylor And The Jazzmobile All Stars
    * 1991: White Nights and Jazz in Leningrad
    * 1992: Dr. T (GRP) with Gerry Mulligan
    * 1992: Solo
    * 1993: Live at MCG with Gerry Mulligan, Carl Allen, Chip Jackson
    * 1993: Dr. T
    * 1997: The Music Keeps Us Young (Arkadia Jazz, with Chip Jackson, Steve Johns)
    * 1998: Ten Fingers - One Voice Arkadia Jazz
    * 1999: Taylor Made at the Kennedy Center with Dee Dee Bridgewater Kennedy Center Jazz

Oglądaj online