Powrót

Bobby Darin

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Bobby Darin
Bobby Darin, a właściwie Walden Robert "Bobby" Cassotto urodził się  14 maja 1936 roku w Bronksie.
Ukończył Bronx High School of Science w Bronksie i Hunter College w Nowym Jorku. Początkowo występował w kawiarniach nowojorskich, w połowie lat 50. trafił do przemysłu muzycznego. Zadebiutował singlem "My First Love". W 1958 roku osiągnął sukces singlem "Queen of the Hop", sprzedanym w ponad milionowym nakładzie. Jeszcze większą popularność przyniosła mu własna kompozycja z 1959 roku "Dream Lover".

W 1990 Boby Darin został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

Dyskografia

    * 1958 Bobby Darin
    * 1959 That's All
    * 1960 This Is Darin
    * 1960 Darin at the Copa (live)
    * 1960 For Teenagers Only
    * 1960 The 25th Day of December
    * 1961 Two of a Kind
    * 1961 Love Swings
    * 1961 Twist with Bobby Darin
    * 1962 Bobby Darin Sings Ray Charles
    * 1962 Things & Other Things
    * 1962 Oh! Look at Me Now
    * 1963 You're the Reason I'm Living
    * 1963 It's You or No One
    * 1963 18 Yellow Roses
    * 1963 Earthy!
    * 1964 Winners
    * 1964 From Hello Dolly to Goodbye Charlie
    * 1964 The Lively Set (Original Soundtrack)
    * 1965 Venice Blue
    * 1965 I Wanna Be Around
    * 1966 Bobby Darin Sings The Shadow of Your Smile
    * 1966 In a Broadway Bag (Mame)
    * 1966 If I Were a Carpenter
    * 1966 1966 Academy Award Song Kit
    * 1967 Inside Out Atlantic
    * 1967 Bobby Darin Sings Doctor Doolittle
    * 1967 Something Special
    * 1968 Bobby Darin Born Walden Robert Cassotto
    * 1969 Commitment
    * 1971 Live at the Desert Inn
    * 1997 Dream Lover
    * 2002 Swings

Oglądaj online