Powrót

Branford Marsalis

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Branford Marsalis

Branford Marsalis urodził się 26 sierpnia 1960 roku w Breaux Bridge w stanie Luizjana (USA).
Ojcem znakomitych jazzmanów - Branforda i jego braci  Delfayo i Wyntona - jest Ellis Marsalis, bopowy pianista, kompozytor i nauczyciel. Trudno się więc dziwić, że trzej bracia już w dzieciństwie zainteresowali się jazzem.
W 1981 roku Branford grał w Jazz Messengers Arta Blakeya, następny rok spędził na pracy w małym zespole kierowanym przez Wyntona. Brał też udział w sesjach nagraniowych z czołowymi jazzmanami tej miary co Miles Davis i Dizzy Gillespie.
Po trzech latach spędzonych w zespole brata rozpoczął się okres muzycznych poszukiwań. Podobnie jak wielu młodych muzyków lat 80, Marsalis często grywał w zespołach jazzrockowych. Największą popularność przyniosła mu współpraca ze Stingiem.
Pod koniec lat 80' zdobył sobie reputację czołowego saksofonisty postbopowego, cieszył się także uznaniem w kręgach fusion, hip-hopu, a nawet muzyki klasycznej. Podobnie jak większości innych jazzmanów tych lat tak i jemu we wczesnym okresie rozwoju przyświecały inspiracje płynące z muzyki Johna Coltrane’a, Bena Webstera, Wayne’a Shortera, Ornette’a Colemana a zwłaszcza Sonny’ego Rollinsa.

Wybrana dyskografia:

Wynton Marsalis (1981)
Fathers And Sons (1982)
Scenes In The City (1983)
New Faces (1984)
Black Codes/From The Underground (1985)
Bring On The Night (1986)
Royal Garden Blues (1986)
Romances for Saxophone (1986)
Random Abstract (1987)
Renaissance (1987)
Trio Jeepy (1988)
Crazy People Music (1990)
You Won’t Forget Me (1990)
We Are In Love (1990)
The Beautyful Ones Are Not Yet Born (1992)
Pontius Pilate’s Decision (1992)
I Heard You Twice The First Time (1993)
Bloomington (1993)
Spike Lee’s Mo Better Blues (1993)
Roy Hargrove Quintet With The Tenors Of Our Time (1994)
Buckshot La Fongue (1994)
Loved Ones (1996)
The Dark Keys (1996)
Music Evolution (1997)
Requiem (1999)
Contemporary Jazz (2000)
Creation (2001)
Footsteps Of Our Fathers (2002)
Romare Bearden Revealed (2003)
Eternal (2004)
Braggtown (2006)

Oglądaj online