Powrót

Breakout

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Breakout

Breakout - polski zespół blues rockowy, założony 1 lutego 1968 roku.

W jego skład weszła większość muzyków grupy Blackout. Pierwszymi członkami grupy byli Tadeusz Nalepa (gitara, harmonijka ustna, śpiew), Mira Kubasińska (śpiew), Janusz Zieliński (gitara basowa), Krzysztof Dłutowski (organy) oraz Józef Hajdasz (perkusja).

Debiut grupy przypadł na pierwszą edycję Musicoramy. Już w kwietniu 1968 roku został przyjęty nowy basista Michał Muzolf. W czerwcu zespół odbył trasę koncertową po krajach Beneluksu. Po powrocie do kraju stał się jednym z najważniejszych polskich zespołów rockowych. W listopadzie zagrali kilka koncertów w Polsce. W styczniu i lutym roku 1969 ich piosenka „Gdybyś kochał, hej!” dotarła do pierwszego miejsca radiowej listy przebojów.

W 1969 roku ukazała się pierwsza płyta zespołu "Na drugim brzegu tęczy", którą nagrali już bez Krzysztofa Dłutowskiego, ale za to z Włodzimierzem Nahornym, który zagrał na saksofonie i flecie. W sierpniu został przyjęty na miejsce gitarzysty basowego Piotr Nowak, jednak już na początku 1970 roku zastąpił go Józef Skrzek. W tym okresie zespół również rozstał się z Franciszkiem Walickim, współtwórcą sukcesów grupy.

W roku 1970 grupa coraz częściej była krytykowana przez media za muzykę pro-zachodnią i długie włosy. W końcu doprowadziło to do całkowitego zakazu emitowania utworów w radiu i telewizji. Jednak w marcu udało się nagrać płytę "70a". Rok później zespół wydał jedną z najlepszych płyt "Blues", w składzie Tadeusz Nalepa (śpiew, gitara), Dariusz Kozakiewicz (gitara), Tadeusz Trzciński (harmonijka ustna), Jerzy Goleniewski (gitara basowa), Józef Hajdasz (perkusja). W 1972 roku zespół nagrał kolejną płytę "Karate". Po nagraniu płyty do zespołu dołączył na krótko wokalista Jan Izbiński. W 1973 roku odchodzi z zespołu Włodzimierz Nahorny, a muzycy nagrywają płytę solową Miry Kubasińskiej "Ogień".

Już w roku 1974 roku zespół nagrał kolejną, piątą już płytę "Kamienie" w składzie: Tadeusz Nalepa (gitara, harmonijka ustna, śpiew), Winicjusz Chróst (gitara), Zdzisław Zawadzki (gitara basowa), Wojciech Morawski (perkusja). 21 listopada 1974 roku zespół otrzymał „Złotą Płytę” za album "Karate". Przez cały rok 1975 dochodziło do wielu zmian personalnych w zespole, ale już na początku kolejnego roku zawiązał się skład: Mira Kubasińska (śpiew), Tadeusz Nalepa (gitara), Zbigniew Wypych (gitara basowa), Bogdan Lewandowski (instrumenty klawiszowe), Andrzej Tylec (perkusja), który nagrał wspólnie płytę "NOL". Na kolejną płytę zespół czekał do roku 1979, kiedy to z Romanem „Pazurem” Wojciechowskim nagrali płytę "Żagiel Ziemi", która była jedną z tryptyku olimpijskiego przygotowanego na letnie Igrzyska Olimpijskie 1980 roku w Moskwie, a równolegle w okrojonym składzie nagrali płytę "ZOL".

Zespół oficjalnie istniał do roku 1982, kiedy to lider zespołu Tadeusz Nalepa rozpoczął karierę solową.

Dyskografia :

* Na drugim brzegu tęczy (1969)
* 70a (1970)
* Blues (1971)
* Mira (1971)
* Karate (1972)
* Ogień (1973, nagrany jako Mira Kubasińska i zespół Breakout)
* Kamienie (1974)
* NOL (Niezidentyfikowany Obiekt Latający) (1975)
* ZOL (Zidentyfikowany Obiekt Latający) (1979)
* Żagiel Ziemi (1980)
* Ballady (1995)

Oglądaj online