Powrót

Bronski Beat

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Bronski Beat

Bronski Beat to brytyjski zespół pop-rockowy, popularny w latach 80-tych XX wieku. Zespół powstał w Londynie latem 1983 roku. Muzycy poznali się podczas realizacji dokumentalnego projektu filmowego „Framed Youth: The Revenge of the Teenage Perverts”. Nazwa zespołu miała nawiązywać do powieści "Blaszany bębenek" Güntera Grassa. W pierwszym składzie zespołu występowali Jimmy Somerville (wokalista), Larry „Lazz” Stenbachek i Steve Bronski.
W 1984 roku podpisali kontrakt z wytwórnią London Records, nagrywając debiutancki album „The Age of Consent”. Duża część utworów Bronski Beat ceniona jest za zaangażowane teksty, w których atakowali nietolerancję i niezrozumienie dla inności, potępiali wojnę i wyścig zbrojeń. Ich kultowy przebój "Smalltown Boy", mówiący o wykluczeniu społecznym młodego geja, przez sześć lat utrzymywał się na szczycie zestawienia magazynu „Billoard”.
Muzycy Bronski Beat są zdeklarowanymi gejami.

Skład zespołu :
* Jimmy Somerville (do 1985)
* John „Jon” Foster (od 1985 do 1988)
* Johnathan Hellyer (od 1988)
* Larry „Lazz” Steinbachek
* Steve Bronski
* Will Donaldson
* gościnnie Marc Almond (1985)

Dyskografia :
* The Age of Consent /1984/
* Hundreds and Thousands /1984/
* Thruthdare… Doubledare… /1986/
* Rainbownation /1994/
* The Essentials /2002/

Oglądaj online