Powrót

Bruce Hornsby

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Bruce Hornsby
Bruce Randall Hornsby urodził się w 1954 w Williamsburgu. Studiował muzykę na University of Richmond, Berklee College of Music i na University of Miami. Największe sukcesy odnosił wraz z zespołem The Range.
W 1986 roku nagrał album zatytułowany "The Way It Is" . Krążek utrzymywał się na listach przebojów przez półtorej roku i sprzedał się w 2 milionach egzemplarzy. Hornsby i towarzysząca mu grupa The Range zyskali też nagrodę Grammy Award za najlepszy debiut 1986 roku. Kolejny album Hornsby’ego zatytułowany  „Scenes From the Southside” wydany został w 1988 roku. Trzecia płyta od tytułem „A Night on the Town”  wydana została w 1990 roku. W kolejnych latach muzyk współpracował z zespołem Grateful Dead po śmierci klawiszowca zespołu, Brenta Mydlanda. W 1993 roku. Hornsby nagrał album „Harbor Lights”. To pierwszy krążek nagrany w całości przez muzyka bez udziału grupy The Range. Album zdobył status złotej płyty. W kolejnych latach muzyk nagrywał kolejne albumy - „Hot House” (1995), „Spirit Trail” (1998) oraz „Here Come the Noise Makers” (2000). W roku 2004 nagrał album zatytułowany "Halcyon Days", na którym gościnnie wystąpili m.in. Sting, Elton John i Eric Clapton.




 Dyskografia

Albumy z zespołem The Range

    * 1986 - The Way It Is
    * 1988 - Scenes From The Southside
    * 1990 - A Night On The Town

Albumy solowe

    * 1993 - Harbor Lights
    * 1995 - Hot House
    * 1998 - Spirit Trail

Albumy z zespołem The Noise Makers

    * 2000 - Here Come The Noise Makers
    * 2002 - Big Swing Face
    * 2004 - Halcyon Days

Album z Ricky Skaggs'em

    * 2007 - Ricky Skaggs & Bruce Hornsby

Album z zespołem The Bruce Hornsby Trio

    * 2007 - Camp Meeting

Albumy kompilacyjne

    * 2007 - Greatest Radio Hits



Oglądaj online