Powrót

Buddy Rich

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Buddy Rich
Bernard "Buddy" Rich urodził się 30 września 1917 w Nowym Jorku.

Zasłynął jako bębniarz i tancerz-stepista, występując na Broadwayu w wieku czterech lat w programie swoich rodziców. Dwa lata później odbywał trasy koncertowe jako solista, występując w amerykańskich teatrach wodewilowych, odwiedził też Australię. Jako 11-latek założył własny zespół i po kilku latach był już atrakcją nowojorskich klubów.

Od 1937 roku zaczął grać w najsłynniejszych orkiestrach swingowych prowadzonych przez Bunny'ego Berigana, Harry'ego Jamesa, Artiego Shawa czy Tommy'ego Dorseya. Grał również w zespołach prowadzonych przez takich artystó jak Art Tatum, Lionel Hampton, Ray Brown, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Roy Eldridge, Louis Armstrong, Lester Young. Był stałym członkiem grupy koncertowej Normana Granza Jazz at the Philharmonic, a także Big Four, kierowanej przez Charliego Venturę. Występował z zespołami Franka Sinatry. W 1966 reaktywował swój big band, który z powodzeniem występował aż do końca lat 70-tych.

Zmarł 2 kwietnia 1987 roku.

Dyskografia

    * The Very Best of (2008)
    * The Cinch (2007)
    * At Stadshalle Leonberg, Germany 10th July 1986 (2006)
    * Buddy Rich Big Band - Grendal Lair, Philadelphia, Pa - 8 December 1986 (2006)
    * Rich and Famous (2006)
    * Live Wham! (2006)
    * The Legendary '47-'48 Orchestra Vol. 1 (2006)
    * Supreme Jazz - Buddy Rich (2006)
    * Somebody Loves Me (2005)
    * Blues Caravan (2005)
    * In Miami (2005)
    * Big Band Machine (2005)
    * Buddy's Rock (2004)
    * Live Concert: Buddy's Place (2003)
    * Festival from India (2002)
    * The Greatest Drummer That Ever Lived (2002)
    * Golden Essentials 1945-1948 (2001)
    * The Golden Essentials 1945-1948 (2001)
    * Wham! The Buddy Rich Big Band Live (2001)
    * The Best Band I Ever Had [Super Audio CD] (2001)
    * Play Selections from West Side Story (2001)
    * The All Star Small Groups (2001)
    * Rags to Riches (2000)
    * Smoke Out (2000)
    * 1946-1948 (2000)
    * Buddy Rich at the Hollywood Palladium (2000)
    * Big Band Machine [Simitar] (1999)
    * Swing, Baby, Swing! (1998)
    * Giant Steps (1998)
    * The New One (1998)
    * The Legendary (1946-1948) (1998)
    * The Best of Buddy Rich (1997)
    * Great Moments [Drive Archive] (1997)
    * Burning for Buddy: A Tribute to the Music of Buddy Rich, Vol. 2 (1997)
    * Mercy, Mercy (1997)
    * Big Band Masters (1996)
    * Buddy Rich & His Big Band at Stadshalle Leonberg Germany (1994)
    * No Jive (1992)
    * The Raging Teens, Vol. 3 (1992)
    * Compact Jazz: Buddy Rich (1987)
    * Sun Ra Arkestra Meets Salah Ragab in Egypt (1984)
    * Live at Ronnie Scott's (1980)
    * The Best Band I Ever Had (1977)
    * Europe '77 (1977)
    * Ease on Down the Road (1974)
    * Tuff Dude (1974)
    * The Roar of 74 (1973)
    * Stick It (1973)
    * Time Being (1972)
    * Very Live at Buddy's Place (1971)
    * Keep the Customers Satisfied (1970)
    * The Solar Myth Approach, Vol. 1 (1970)
    * Buddy & Soul (1969)
    * Big Swing Face (1967)
    * Swingin' New Big Band (1966)
    * The Heliocentric Worlds of Sun Ra, Vol. 1 (1965)
    * This One's For Basie (1957)
    * Buddy & Sweets (1955)
    * Johnny Long at the Hotel New Yorker (1945)

Oglądaj online