Powrót

Céline Dion

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Céline Dion
Céline Marie - urodzona w 1968 roku kanadyjska piosenkarka, pochodząca z francuskojęzycznej prowincji Quebec. Dysponuje 5-oktawowym mezzosopranem lirycznym. Porusza się w wielu gatunkach muzycznych, jest jedną z czołowych przedstawicielek adult contemporary. Nagrywa klasyczne chansony, soul, blues, jazz, pop tradycyjny, folk. Śpiewa po francusku, angielsku, hiszpańsku, niemiecku i włosku, nagrała także utwory po japońsku. Poza śpiewaniem zajmuje się w dużej mierze działalnością charytatywną. Wspiera finansowo fundacje, przeznacza na nie m.in. części dochodów ze swoich koncertów czy sprzedaży płyt.
Jako piosenkarka zdobyła ponad 1000 muzycznych nagród i wyróżnień. W kwietniu 2007 wytwórnia Sony BMG ogłosiła, że Céline Dion sprzedała na całym świecie ponad 220 milionów albumów. Urodzona w dużej, ubogiej rodzinie, dorastała jako najmłodsze z czternaściorga dzieci. Od najmłodszych lat wiedziała, co to bieda, dlatego też pracować zaczęła jako kilkuletnie dziecko, śpiewając w barze rodziców. W 1981 roku wydała pierwszą płytę i zaczęła współpracę z Rene Angelilem. W 1994 zostali małżeństwem. Celine początkowo odniosła sukces w Kanadzie i Francji, wraz z kolejnymi poczynaniami zdobywała cały świat. Przełomowy w jej karierze okazał się utwór My Heart Will Go On z filmu Titanic.
 
Dyskografia:
  • 1981 - La voix du bon Dieu
  • 1981 - Céline Dion chante Noël
  • 1982 - Tellement j'ai d'amour pour toi
  • 1983 - Les chemins de ma maison
  • 1983 - Du soleil au cour
  • 1983 - Chants et contes de Noël
  • 1984 - Mélanie
  • 1984 - Les plus grands succes de Céline Dion
  • 1984 - Les oiseaux du bonheur
  • 1985 - C'est pour toi
  • 1985 - Céline Dion en concert
  • 1986 - Les chansons en Or
  • 1987 - Incognito
  • 1990 - Unison
  • 1991 - Dion chante Plamondon
  • 1991 - Unison
  • 1992 - Celine Dion
  • 1993 - The Colour of My Love
  • 1994 - A l'Olympia
  • 1994 - The Colour of My Love – Concert
  • 1995 - D'eux / The French Album
  • 1996 - Falling into You
  • 1996 - Live a Paris
  • 1997 - Let's Talk About Love
  • 1997 - Live in Memphis
  • 1998 - S'il suffisait d'aimer
  • 1998 - These Are Special Times
  • 1999 - Au cour du stade
  • 1999 - All the Way... A Decade of Song
  • 2000 - The Collector's Series, Volume One
  • 2001 - All the Way... A Decade of Song And Video
  • 2002 - A New Day Has Come
  • 2003 - One Heart
  • 2003 - 1 fille & 4 types
  • 2004 - A New Day... Live in Las Vegas
  • 2004 - Miracle
  • 2005 - On Ne Change Pas
  • 2007 - D'elles
  • 2007 - A New Day...Live in Las Vegas
  • 2007 - Taking Chances
  • 2008 - My Love: Essential Collection
  • 2009 - Celine Dion : live a Quebec
  • 2010 - Taking chances world tour: the concert
  • 2010 - Celine Dion : Through the eyes of the world
  • 2013 - Water and a Flame

Oglądaj online