Powrót

Caetano Veloso

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Caetano Veloso
Caetano Veloso - właściwie Caetano Emanuel Vianna Telles Velloso - urodził się 7 sierpnia 1942 roku w Santo Amaro da Purificação. To brazylijski piosenkarz, kompozytor, gitarzysta, a także pisarz i działacz polityczny. Jeden z głównych przedstawicieli piosenki autorskiej w swoim kraju. 
W wieku 17 lat zetknął się po raz pierwszy z twórczością João Gilberto, współtwórcy bossa novy. Wkrótce przeniósł się do portowego miasta Salvador, w którym mieszkał Gilberto i które było centrum kultury afro-brazylijskiej w Brazylii.
W 1965 roku Caetano Veloso wraz z siostrą Marią Bethânią przeniósł się do Rio de Janeiro. Wkrótce potem wygrał lokalny konkurs piosenkarski własną kompozycją Um Dia po czym udało mu się podpisać pierwszy kontrakt z wytwórnią Philips Records.
Na początku 1967 razem z Bethânią, Gilberto Gilem, Gal Costą, Tomem Zé i zespołem Os Mutantes, Veloso powołał do życia i rozwinął ruch muzyczny, nazwany później Tropicalismo, który łączy w sobie brazylijską muzykę pop, rock and roll oraz muzykę awangardową. Ruch spotkał sie ze zróżnicowanym przyjęciem w środowiskach muzycznych. Lewicujące środowiska studenckie i obrońcy tradycyjnej muzyki brazylijskiej zarzucały ruchowi eklektyzm i zbyt duże wpływy obce, zwłaszcza północnoamerykańskie.
Caetano Veloso studiował tymczasem filozofię na Uniwersytecie Federalnym w Bahia. Do jego ulubionych filozofów należeli Jean-Paul Sartre i Martin Heidegger. Lewicowe zapatrywania Veloso spowodowały, że stał się on szybko niewygodny dla rządzącej wówczas Brazylią prawicowej junty wojskowej. Jego piosenki o wyraźnej wymowie społecznej były często cenzurowane, a niektóre były nawet publicznie zakazane. W 1969 roku Veloso i Gil zostali aresztowani i spędzili kilka miesięcy w więzieniu, po czym udali się na polityczną banicję do Londynu. Tam kontynuowali działalność muzyczną pod kierunkiem producenta Ralpha Mace’a.
W 1969 roku artysta ożenił się ze studentką Andréa Gadelha, znaną jako Dedé. W 1972 roku urodził im się syn Moreno, który również został piosenkarzem.
W 1972 roku Veloso powrócił do Brazylii. W 1983 roku rozwiódł się z Dedé, a w 1986 ożenił z Paulą Lavigne, wówczas 17-latką. Urodziło im się dwóch synów - Zeca (1992) i Tom (1997). To małżeństwo także zakończyło się rozwodem, w 2004 roku.
W 1993 roku, z okazji 25-lecia Tropicalismo, Caetano Veloso i Gilberto Gil wydali album "Tropicalia 2". W 2002 roku Veloso wydał książkę poświęconą ruchowi Tropicalismo, zatytułowaną "Tropical Truth: A Story of Music and Revolution in Brazil".
W 2004 artysta wydał swój pierwszy w całości anglojęzyczny album zatytułowany "A Foreign Sound", zawierający słynne standardy amerykańskiej muzyki rozrywkowej epoki Broadwayu.
Album uzupełniło 5 nowych wersji piosenek artysty z jego albumu "Caetano Veloso" z 1971, nagranych również po angielsku.
We wrześniu 2006 roku wytwórnia Nonesuch Records wydała w USA kolejny album Caetano Veloso, zatytułowany "Cê".
 
Dyskografia :
 
1967 - Domingo
1968 - Caetano Veloso
1969 - Tropicália
1969 - Caetano Veloso
1971 - Caetano Veloso
1972 - Transa
1972 - Barra 69
1972 - Caetano e Chico Juntos e Ao Vivo
1972 - Araçá Azul
1974 - Temporada de Verão
1975 - Jóia
1975 - Qualquer Coisa
1976 - Doces Bárbaros
1977 - Bicho 1977
1977 - Muitos Carnavais
1978 - Muito – Dentro da Estrela Azulada
1978 - Maria Bethânia e Caetano Veloso ao Vivo
1979 - Cinema Transcendental
1981 - Outras Palavras
1982 - Cores, Nomes
1983 - Uns
1984 - Velô
1986 - Totalmente Demais
1986 - Caetano Veloso
1987 - Caetano Veloso
1989 - Estrangeiro
1991 - Circuladô
1993 - Tropicália 2
1994 - Fina Estampa
1997 - Livro
1998 - Prenda Minha
1999 - Omaggio
2000 - Noites do Norte
2002 - Eu Não Peço Desculpa
2004 - A Foreign Sound
2006 - Cê
2009 - Zii e Zie

Oglądaj online