Powrót

Clannad

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Clannad
ClannadIrlandzki zespół muzyczny założony w 1970 roku, swoją nazwę wziął od irlandzkiego wyrażenia Clann as Dobhar, czyli "rodzina z Dobhar", później tą nazwę skrócono. Pierwszy sukces zespół odniósł już w pierwszym roku działalności, w którym  wygrał prestiżowy festiwal folkowy Letterkenny Folk Festival. W 1973 wydali swój pierszy album i w ten sposób zadebiutowali na muzycznym rynku. W 1984 zespół nagrał ścieżkę dźwiękową do brytyjskiego serialu Robin z Sherwood.


Skład:
  • Máire Brennan
  • Ciaran Brennan
  • Padraig Dugann
  • Noel Dugann



Dyskografia:
  • 1973 - Clannad
  • 1975 - Clannad 2
  • 1976 - Dúlamán
  • 1980 - Crann Úll
  • 1982 - Fuaim
  • 1983 - Magical Ring
  • 1984 - Legend
  • 1985 - Macalla
  • 1987 - Sirius
  • 1988 - Atlantic Realm
  • 1989 - The Angel and the Soldier Boy
  • 1990 - Anam
  • 1993 - Banba
  • 1996 - Lore
  • 1997 - Landmarks

Oglądaj online