Powrót

Clint Mansell

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Clint Mansell

Clint Mansell ( a właściwie Clinton Mansell ) urodził się 7 listopada 1962 roku w Coventry ( Anglia ). Jest muzykiem i kompozytorem.
Mansell był wokalistą i gitarzystą w brytyjskim zespole Pop Will Eat Itself. Wdarł się w świat muzyki filmowej kiedy jego przyjaciel, reżyser Darren Aronofsky, dał mu szanse stworzenia muzyki do swojego debiutanckiego filmu „Pi”.

Mimo entuzjastycznych recenzji, muzyka Mansella pozostała zupełnie niezauważona przez większość fanów i krytyków. Jednakże po wydaniu ścieżki dźwiękowej umieszczenie Mansella wśród Autechre, Aphex Twin, Orbital czy Roni Size zwróciło na niego uwagę wielu ludzi.

Po ścieżce do „Pi” Mansell napisał muzykę do kolejnego filmu Darena Aronofsky’ego "Requiem for a Dream" ( Requiem dla snu ). Ten soundtrack - podobnie jak i sam film - błyskawicznie stał się obiektem kultu. Został wysoko oceniony przez wielu kompozytorów. Muzyka do "Requiem dla snu" zaczęła żyć swoim życiem. Ukazał się album z remiksami "Requiem For A Dream: Remixed", zawierający nowe miksy utworów ze ścieżki w wykonaniu między innymi Paula Oakenfolda, Josha Winka, Jagza Koonera oraz Delirium. „Lux Aeterna” stało się niezwykle popularne i pojawiło się w wielu reklamach i zwiastunach filmowych.


Filmografia :

* Pi (1998)
* Requiem dla snu (2000)
* Światowy podróżnik (2001)
* Bunkier (2001)
* Synowie mafii (2001)
* Porzucona (2002)
* Resident Evil (2002)
* Śmiertelna wyliczanka (2002)
* Every Night the Same Thing (2002)
* Sonny (2002)
* The Hire: Ticker (2002)
* 11:14 (2003)
* Suspect Zero (2004)
* Sahara (2005)
* Doom (2005)
* Źródło (2006)
* Na pewno, być może (2008)
* Moon (2009)

Oglądaj online