Powrót

Cream

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Cream

Cream - brytyjska grupa rockowa, która zdefiniowała styl Blues Rock. Sformowana w połowie 1966 roku przez Erica Claptona mającego dobrą reputację po występach z Yardbirds i grupie Johna Mayalla. Do grupy dołączają - basista Jack Bruce i perkusista Ginger Baker. Muzyka oparta na zniewalających solówkach gitarowych Claptona i solidnej grze sekcji rytmicznej. Niezwykle zdolności improwizacyjne wszystkich muzyków, połączone z zespołową dyscypliną czyniły występy grupy niezapomnianym spektaklem. Żywot grupy okazał się dość krótki. Trzy wielkie osobowości muzyczne, mające różne koncepcje i wizję świata, trudno mieściły się w ramach grupy. Ostatecznie grupa rozwiązała się w 1968 po zaledwie dwóch latach działalności. Ostatni, pożegnalny koncert Cream, stał się jednym z najbardziej niezapomnianych wydarzeń w historii rocka.

W 1993 roku grupa została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

W maju 2005 roku grupa w oryginalnym składzie dała serię czterech koncertów w londyńskiej Royal Albert Hall, gdzie miał miejsce koncert pożegnalny w 1968 roku.

Skład

* Ginger Baker - perkusja
* Jack Bruce - gitara basowa, śpiew
* Eric Clapton - gitara, śpiew

Dyskografia

* Fresh Cream (1966)
* Disraeli Gears (1967)
* Wheels of Fire (1968, live)
* Goodbye (1969)
* Live Cream, Vol. 1 (1970)
* Live Cream, Vol. 2 (1972)
* Live 1968 (1989)

Oglądaj online