Powrót

Czerwono-Czarni

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Czerwono-Czarni
Czerwono-Czarni. Zespół założony w 1960 roku w Gdańsku przez Franciszka Walickiego. Pierwszy jego skład tworzyli: Przemysław Gwoździowski - saksofon, Wiesław Bernolak - gitara, Zbigniew Wilk - fortepian, Wiesław Damięcki - kontrabas, Ryszard Żuk - perkusja, a śpiewali wówczas: Marek Tarnowski, Andrzej Jordan i Janusz Godlewski. Później z grupą występowali m.in. Katarzyna Sobczyk, Karin Stanek czy Wojciech Gąsowski.
Zespół występował na wielu festiwalach m.in. Międzynarodowym Festiwal Piosenki w Sopocie, czy Krajowym Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu. 13 kwietnia 1967 Czerwono-Czarni wystąpili obok The Rolling Stones podczas ich koncertu w Warszawie. W 1976 roku zespół zakończył działalność.


 Wybrana dyskografia

    * 1961 - Czerwono-Czarni (EP)
    * 1962 - Karin Stanek, Czerwono-Czarni (SP, Muza SP-323)
    * 1962 - Czerwono-Czarni: The twist (EP, Muza N-0198)
    * 1963 - Helena Majdaniec, Czerwono-Czarni (EP, Muza N-0237)
    * 1963 - Michaj Burano, Czerwono-Czarni (EP, Pronit N-0238)
    * 1963 - Czerwono-Czarni (EP, Muza N-0236)
    * 1963 - Karin Stanek, Czerwono-Czarni (EP, Pronit N-0257)
    * 1963 - Karin Stanek, Czerwono-Czarni (EP, Pronit N-0289)
    * 1964 - Maciej Kossowski,Czerwono - Czarni (EP, Pronit, N 0302)
    * 1964 - Czerwono-Czarni (EP, Muza N-0304)
    * 1965 - Katarzyna Sobczyk, Czerwono-Czarni (EP, Muza N-0383)
    * 1966 - Czerwono-Czarni (SP, Pronit SP-170)
    * 1966 - Katarzyna Sobczyk, Czerwono-Czarni (SP, Pronit SP-169)
    * 1966 - Czerwono-Czarni (EP, Pronit N-0447)
    * 1966 - Czerwono-Czarni (LP, CMuza SXL-0352)
    * 1967 - Toni Keczer, Czerwono-Czarni (SP, Pronit SP-179)
    * 1967 - Toni Keczer, Czerwono-Czarni (EP, Muza N-0469)
    * 1967 - Czerwono-Czarni (EP, Muza N-0470)
    * 1967 - Czerwono-Czarni: 17.000.000 (LP, Muza SXL-0458)
    * 1968 - Katarzyna Sobczyk, Czerwono-Czarni (SP, Pronit SP-234)
    * 1968 - Czerwono-Czarni: Katarzyna Gaertner - Pan przyjacielem moim - msza beatowa (LP, Muza SXL-0475)
    * 1968 - Czerwono-Czarni (EP, Muza N-0526)
    * 1968 - Czerwono-Czarni: Zakochani są sami na świecie (LP, Pronit XL-0491)
    * 1970 - Jacek Lech, Czerwono-Czarni (EP, Muza N-0618)
    * 1984 - Czerwono-Czarni: Czerwono-Czarni - Z archiwum polskiego beatu vol. 1 (LP, Muza SX-2198; reedycja płyty XL0352)
    * 1984 - Czerwono-Czarni: 17.000.000. - Z archiwum polskiego beatu vol. 2 (LP, Muza SX-2199)

Oglądaj online