Powrót

Dark Tranquillity

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Dark Tranquillity
Dark Tranquillity jest zespołem założonym w Göteborgu. Powstał w 1989 roku pod nazwą Septic Broiler. 
W 1993 roku Anders Fridén, pierwszy główny wokalista opuścił zespół, aby dołączyć do Ceremonial Oath, a następnie do In Flames. Mikael Stanne, pełniący dotychczas funkcję rytmicznego gitarzysty, przejął rolę wokalisty. Gitarzystą wówczas został Fredrik Johansson. Mikael także nagrywał wokale z In Flames, ale nigdy nie był pełnoprawnym członkiem tego zespołu.
W 1998 roku, przed wydaniem albumu "Projector", Johannson opuścił zespół, a dołączyli do niego klawiszowiec Martin Brändström oraz basista Michael Nicklasson. Natomiast Martin Henriksson został głównym gitarzystą. Anders Jivarp pozostał jako perkusista. We wrześniu tego roku do zespołu dołączył nowy basista, Daniel Antonsson.
 
Obecny skład zespołu :
 
Mikael Stanne - wokal (gitara elektryczna 1989-1993) (Hammerfall)
Anders Jivarp - instrumenty perkusyjne
Martin Henriksson - gitara elektryczna (gitara basowa 1989-1998)
Niklas Sundin - gitara elektryczna
Martin Brändström - sample
Daniel Antonsson - gitara basowa (Soilwork)
 
Byli członkowie zespołu :
 
Fredrik Johansson - gitara elektryczna (1993-1998)
Anders Fridén - wokal (1989-1993) (In Flames)
Robin Engström - instrumenty perkusyjne podczas koncertów (2001)
Michael Nicklasson - gitara basowa
 
Dyskografia :
 
(1991) Trail of Life Decayed (Demo)
(1992) A Moonclad Reflection (EP)
(1992) Trail of Life Decayed (EP)
(1993) Tranquillity Cassette (Kompilacja)
(1993) Skydancer (LP)
(1995) Of Chaos And Eternal Night (EP)
(1995) The Gallery (LP)
(1996) Enter Suicidal Angels (EP)
(1997) Zodijackyl Light (VHS)
(1997) The Mind’s I (LP)
(1999) The Official Demo Series Vol. 1 (Split)
(1999) Projector (LP)
(2000) Haven (LP)
(2002) Damage Done (LP)
(2003) Live Damage (DVD)
(2004) Exposures - In Retrospect And Denial (Kompilacja)
(2004) Lost to Apathy (EP)
(2005) Character (LP)
(2007) Fiction (LP)
(2008) A Closer End (Kompilacja)
(2010) We Are the Void (LP)
(2012) Zero Distance (EP)
(2013) Construct

Oglądaj online