Powrót

Dexter Gordon

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Dexter Gordon
Dexter Gordon, a właściwie Dexter Keith Gordon urodził się  27 lutego 1923 w Los Angeles.

Był jednym z najbardziej liczących się w muzyce jazzowej saksofonistów tenorowych. W 1986 roku wystąpił w filmie "Round Midnight" , w którym grał postać saksofonisty Dale'a Turnera.  Za rolę tę Dexter Gordon otrzymał nominacje do Oscara i Złotego Globu.

Zmarł 25 kwietnia 1990 roku w Filadelfii.

Dyskografia

    * Dexter Rides Again (1945)
    * The Hunt (1947)
    * The Duel (1947)
    * Daddy Plays the Horn (1955)
    * Dexter Blows Hot and Cool (1955)
    * The Resurgence of Dexter Gordon (1960)
    * Doin' Alright (1961)
    * Dexter Calling (1961)
    * Go! (1962)
    * A Swingin' Affair (1962)
    * Our Man in Paris (Paris 1963)
    * One Flight Up (Paris, 1964)
    * King Neptune (1964)
    * Gettin' Around (New York, 1965)
    * Tangerine (1965)
    * The Squirrel: Live at Montmartre (1967)
    * Tower of Power (1969)
    * More Power (1969)
    * The Panther (1970
    * The Chase (1970)
    * Tangerine (1972)
    * The Apartment (1974)
    * Something Different (1975)
    * Bouncin' with Dex (1975)
    * Homecoming: Live at the Village Vanguard (1976)
    * True Blue w/ Al Cohn (1976)
    * Silver Blue w/ Al Cohn (1976)
    * Sophisticated Giant (1977)
    * Gotham City (1980)
    * American Classic (z udziałem Grovera Washingtona Jr i Shirley Scott), (1982)
    * Round Midnight (Soundtrack) (1986)
    * The Other Side of Round Midnight (1986)
    * Biting The Apple (1976)

Oglądaj online