Powrót

Dianne Reeves

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Dianne Reeves
Dianne Reeves urodziła się 23 października 1956 roku w Detroit.

Już w liceum miała swój zespół. W 1972 roku zauważył ją trębacz Clark Terry. Zachwycony jej głosem zaproponował jej współpracę. Artystka podróżując i koncertując z nim, zdobyła swoje pierwsze poważne estradowe doświadczenie.

W latach 1979-1981 współpracowała z zespołem pianisty Billy’ego Childsa, kolejny sezon spędziła w orkiestrze Sergio Mendesa, jednak prawdziwie duże, komercyjne sukcesy przyniosła jej praca z Harrym Belafonte. Występowała w tym czasie również na koncertach gwiazd popu i muzyki latynoskiej, czy afrykańskiej. Pod koniec lat 80-tych nagrała autorski album „Dianne Reeves”. Współpracowałą z takimi sławami jak: Benny Carter, Joe Williams, James Moody, Kenny Barron, czy Airto Moreira.


Dyskografia
    * Welcome to My Love (1977)
    * Better Days (1987)
    * I Remember (1988)
    * Never Too Far (1990)
    * Dianne Reeves (1991)
    * Art & Survival (1993)
    * Quiet After the Storm (1994)
    * The Grand Encounter (1996)
    * Palo Alto Sessions (1996)
    * That Day (1997)
    * Bridges (1999)
    * In the Moment – Live in Concert (2001)
    * The Calling: Celebrating Sarah Vaughan (2002)
    * Best of Dianne Reeves (2002)
    * A Little Moonlight (2003)
    * Christmas Time is Here (2004)
    * Good Night, and Good Luck (2005)
    * When You Know (2008)


Oglądaj online