Powrót

Die Toten Hosen

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Die Toten Hosen

Die Toten Hosen (z niemieckiego - martwe spodnie) to niemiecki zespół punk rockowy. Początkowo muzykę zespołu, zgodnie z ideologią ruchu punk rockowego, cechowała prostota melodii, słów i aranżacji oraz brak wirtuozerii w wykonaniu. Liderem i wokalistą zespołu jest pół-Niemiec, pół-Anglik o pseudonimie Campino (pseudonim pochodzi od nazwy cukierków śmietankowo-owocowych).

Skład zespołu :

Campino, właściwie Andreas Frege (ur. 22 czerwca 1962 w Mettmann) - wokal
Andi właściwie Andreas Meurer (ur. 24 lipca 1962 w Essen) - gitara basowa
Breiti, właściwie Michael Breitkopf (ur. 6 lutego 1964 w Düsseldorf) - gitara
Vom, własciwie Stephen George Ritchie (ur. 6 sierpnia 1964 w Billericay) - perkusja
Kuddel, właściwie Andreas von Holst (ur. 11 czerwca 1964 w Münster) - gitara

Dyskografia :

• 1983 Opel-Gang
• 1984 Unter falscher Flagge
• 1985 The Battle of the Bands
• 1986 Damenwahl
• 1987 Never Mind the Hosen, Here’s Die Roten Rosen
• 1987 Bis zum bitteren Ende - Die Toten Hosen Live!
• 1988 Ein kleines bisschen Horrorschau
• 1990 Auf dem Kreuzzug in Glück
• 1991 Learning English, Lesson One
• 1991 The Nightmare Continues E.P.
• 1993 Kauf mich!
• 1993 Reich & sexy
• 1994 Put Your Money Where Your Mouth Is
• 1994 Love, Peace & Money
• 1995 Musik war ihr Hobby
• 1996 Opium fürs Volk
• 1996 Im Auftrag des Herrn live
• 1998 Wir warten auf’s Christkind… (Die Roten Rosen).
• 1998 Soul Therapy
• 1999 Crash-Landing
• 1999 Unsterblich
• 2002 Auswärtsspiel
• 2002 Reich & sexy II: Die fetten Jahre
• 2004 Zurück zum Glück
• 2005 Nur zu Besuch: Unplugged im Wiener Burgtheater
• 2005 Mehr davon! Die Single-Box
• 2008 In Aller Stille
• 2009 Machmalauter Live

Oglądaj online