Powrót

Dizzy Gillespie

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Dizzy Gillespie
Dizzy Gillespie (John Birks Gillespie) urodził się 21 października 1917 w Cheraw w USA.

W wieku dwunastu lat zaczął grać na puzonie, po roku przerzucił się na trąbkę.  W 1935 r. rzucił uniwersytet i wyjechał do Filadelfii, gdzie występował w miejscowych grupach. Zaczynał w orkiestrze Teddy Hilla. Stamtąd trafił do zespołu Earl Hines, a następnie do bopowego big-bandu Billy Eckstine’a. Wkrótce założył swój własny big-band.

Zmarł 6 stycznia 1993 roku.

Wybrana dyskografia

* The Harlem Jazz Scene (1941)
* Shaw ‘Nuff (1945)
* Live At The Spotlite (1946)
* Dizzy Gillespie Live At The Downbeat Club (1947)
* Paris 1948 (1948)
* Dee Gee Days (1952)
* Pleyel Concert 1953 (1953)
* Tour De Force (1955)
* Live In Hi-Fi From Birdland (1956)
* At Newport (1958)
* An Electrifying Evening (1961)
* Dizzy Gillespie And The Double Six Of Paris (1964)
* Swing Low, Sweet Cadillac (1967)
* Cornucopia (1969)

Oglądaj online