Powrót

Donatella Rettore

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Donatella Rettore
 Donatella Rettore - urodzona w 1955 roku włoska piosenkarka i autorka tekstów. Swoją karierę zaczęła w 1973 roku. Na początku tworzyła popularną, melodyczną typową włoską muzykę. Jej sukces przypadł na rok 1979, i przez niemal 5 lat była najlepiej zarabiającym włoskim artystą muzycznym. Do jej najpopularniejsszych kawałków należą "Splendido Splendente", "Kobra", "Donatella", "Lamette", "This Time", "Io Ho Te", "Amore Stella" i "Di Notte Specialmente".
 
Dyskografia:
Albumy:
  • 1975 - Ogni Giorno Si Cantano Canzoni D'amore
  • 1977 - Donatella Rettore
  • 1979 - Brivido Divino
  • 1980 - Magnifico Delirio
  • 1981 - Estasi Clamorosa
  • 1982 - Kamikaze Rock'n'roll Suicide
  • 1982 - Super Rock, Le Sue Piu' Belle Canzoni
  • 1983 - Far West
  • 1985 - Danceteria
  • 1988 - Rettoressa
  • 1989 - Ossigenata
  • 1991 - Son Rettore E Canto
  • 1994 - Incantesimi Notturni
  • 1996 - Concert
  • 2005 - Figurine
  • 2008 - Stralunata
  • 2011 - Caduta massi
  • 2012 - The Best Of The Beast
Single:
  • 1973 - Quando Tu
  • 1974 - Capelli Sciolti
  • 1975 - Ti Ho Preso Con Me
  • 1976 - Lailola'
  • 1977 - Carmela
  • 1978 - Eroe
  • 1979 - Splendido Splendente
  • 1980 - Kobra
  • 1981 - Donatella
  • 1982 - Lamette
  • 1982 - This Time
  • 1983 - Io Ho Te
  • 1985 - Femme Fatale
  • 1986 - Amore Stella
  • 1989 - Zan Zan Zan
  • 1994 - Di Notte Specialmente
  • 2003 - Bastardo
  • 2005 - Konkiglia
  • 2011 - L'Onda del Mar
  • 2011 - Callo
  • 2011 - Lamette Katana
  • 2012 - Natale Sottovoce

Oglądaj online