Powrót

Doro Pesch

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Doro Pesch
Dorothee "Doro" Pesch urodziła się 3 czerwca 1964 roku w Düsseldorfie. Znana jest z występów w grupie Doro, Warlock oraz współpracy z Tarją Turunen, BLAZE, Mägo de Oz czy Destruction. Pierwsze nagranie wyprodukowane przez Doro to demo z 1980 roku z zespołem Snakebite. W 1981 roku Doro Pesch została członkiem grupy Beast, ale już rok później opuściła zespół by dołaczyć do Warlock. Przez grupę przewinęło się wielu muzyków.  Pesch pozostała jedynym oryginalnym członkiem zespołu. Ze zwględów prawnych w 1989 roku artystka nie może wydać płyty pod szyldem zespołu Warlock. Dlatego ukazuje się  pierwsza płyta DORO (piąta Warlock) zatytułowana „Force Majeure”. Krążek jest kontynuacją płyt Warlock, a na okładce jest dopisek, iż jest to dzieło tworu DORO-Warlock. W 1990 roku Doro rozwiązuje DORO-Warlocka, wynajmuje sesyjnych muzyków i zmienia logo. W 1991 roku na światło dzienne wychodzi album pod tytułem „Doro”. W 2004 DORO obfituje w wielkie wydarzenia – na Wacken gra koncert takimi wielkimi muzykami jak UDO, Blaze Bailey, Lemmy, Mickey Dee (Motörhead). Zaraz po tym wychodzi pierwsze koncertowe DVD „Fur Immer” . Gra również koncert z Classic Night Orchestra Bochum, czego wynikiem jest wydane w 2004 roku „Classic Diamonds”, płyta audio i DVD. Najnowszy album nosi tytuł - Fear No Evil (2009)

Dyskografia
* Force Majeure (1989)
* Doro (1990)
* Rare Diamonds (1991)
* True At Heart (1991)
* Angels Never Die (1993)
* Bad Blood (1993)
* Doro Live (1993)
* Machine II Machine (1995)
* Machine II Machine: Electric Club Mixes (1995)
* Best Of (1998)
* The Ballads (1998)
* Love Me In Black (1998)
* Burn It Up (2000)
* Ich Will Alles (2000)
* Calling The Wild (2000)
* White Wedding (2001)
* Fight (2002)
* Für Immer (2003)
* Let Love Rain On Me (2004)
* Classic Diamonds (2004)
* Classic Diamonds – The DVD (2004)
* Warrior Soul (2006)
* Fear No Evil (2009)


Oglądaj online