Powrót

Drowning Pool

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Drowning Pool
Drowning Pool to zespół, który powstał w 1997 roku w Dallas. 
W 2001 roku ukazał się ich debiutancki album "Sinner". 14 sierpnia 2002 roku wokalista Dave Williams został znaleziony martwy w swoim autobusie koncertowym. Raport medyczny wykazał, że Dave cierpiał na poważną wadę kardiologiczną – przerost mięśnia sercowego.
Po śmierci Williamsa zespół nie poddał się i zaczął szukać nowego wokalisty. W 2003 roku do zespołu dołączył wokalista Jason ‘Gong’ Jones. W tym składzie wydali w 2004 roku album "Desensitized".
W 2005 roku zespół opuszcza wokalista, z powodu różnic poglądów i konfliktu z zespołem. Nowym wokalistą został McCombs z grupy SOiL. 
W październiku 2006 roku zespół ogłasił, że piosenka „No More” zostanie wydana na soundtracku do filmu "Piła III". Była to ich pierwsza piosenka z nowym wokalistą.
Drowning Pool współpracowało z Armią Stanów Zjednoczonych na rzecz opieki amerykańskich weteranów wojny w Afganistanie i Iraku. Z każdego sprzedanego biletu na koncerty w ramach trasy „This Is For The Soldiers” 50 centów zostało przekazane na ich konto a kolejne 50 centów na rzecz organizacji USO.
 
Skład zespołu :
 
Ryan McCombs – wokal
C.J. Pierce – gitara
Stevie Benton – gitara basowa
Mike Luce – perkusja
 
Byli członkowie :
 
Dave Williams – wokal
Jason Jones – wokal
 
Dyskografia :
 
Pieces of Nothing (2000)
Sinner (2001)
Desensitized (2004)
Full Circle (2007)
Loudest Common Denominator (2009)
Drowning Pool (2010)

Oglądaj online