Powrót

Eartha Kitt

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Eartha Kitt
Eartha Mae Kitt urodziła się 17 stycznia 1927 w North w Karolinie Południowej, zmarła 25 grudnia 2008 w Nowym Jorku. To amerykańska aktorka, piosenkarka, gwiazda kabaretowa, znana przede wszystkim z roli kobiety-kota. W wieku 16 lat dołączyła do zespołu Katherine Dunham's dance. Podróżowała po Stanach, Meksyku, Ameryce Południowej i Europie. Kiedy Dunham wrócił do Stanów Zjednoczonych (1948 rok Kitt przeniosła się do Paryża, gdzie zdobyła sławę jako piosenkarka w klubach nocnych. Jej pierwsze hity to "Let's Do It", "Champagne Taste", "C'est si bon", "Just an Old Fasioned Girl", "Love for Sale", "Uska Dara", "Under the Bridges of Paris" i największy "Santa Baby" zrealizowany w 1953 roku. W 1950 roku Orson Welles dał jej pierwszą rolę Heleny Trojańskiej w inscenizacji Dr Fausta.Kitt występowała w klubach, teatrach i na Broadwayu. Zmarła w Boże Narodzenie 28 grudnia 2009 roku w swoim domu w Weston, Connecticut. Przyczyną był rak jelita grubego


 Wybrana filmografia

    * 1993 - Fatalny instynkt (Fatal Instinct)
    * 1992 - Bumerang (Boomerang)
    * 1990 - Living Doll
    * 1989 - Eryk wiking (Erik the Viking)
    * 1985 - The Serpent Warriors
    * 1983 - All by Myself
    * 1975 - Friday Foster
    * 1972 - Lieutenant Schuster's Wife
    * 1965 - Synanon
    * 1959 - Anna Lucasta
    * 1958 - St. Louis Blues
    * 1958 - Mark of the Hawk
    * 1954 - New Faces
    * 1948 - Casbah

Dyskografia

    * 2002 - Dinner In Paris
    * 2002 - Heavenly Eartha
    * 1995 - The Best of Eartha Kitt: Where is My Man?
    * 1994 - Back In Business
    * 1992 - Miss Kitt, To You
    * 1991 - Eartha Kitt Thinking Jazz
    * 1989 - I'm Still Here
    * 1986 - Eartha Kitt In Person At The Plaza
    * 1975 - Eartha In New York
    * 1963 - Eartha Kitt Songs
    * 1959 - Purrfect
    * 1957 - That Bad Eartha

Oglądaj online