Powrót

East 17

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
East 17
East 17 to brytyjski boysband założony w 1991 roku w Londynie. Tworzyli go Brian Harvey, Tony Mortimer, John Hendy i Terry Colldwell. Grupa zadebiutowała w 1992 roku singlem "House of Love". Rok później ukazał się longplay "Walthamstow". Drugi album grupy "Steam" nagrany został w roku 1995. Po wydaniu"Up All Night" za sprawą Brian'a Harvey'a doszło do skandalu. Wokalista podczas wywiadu radiowego zachwalał spożywanie tabletek ecstasy. W efekcie został wyrzucony z zespołu, co doprowadziło w okresie późniejszym do odejścia Tony Mortimera i wykluczenia utworów zespołu ze wszytkich stacji radiowych. W roku 1996 grupa wydała kompilację "Around the World: The Journey So Far". Po rozpoczęciu solowej działalności przez Harveya pod koniec lat 90. East 17 przestał działać. W 2007 roku muzycy podjęli próbę reaktywacji zespołu, jednak nic z tego nie wyszło. Jednak w 2010 r zespół  w składzie Tony, Terry i John powrócił do prac nad nowym albumem.

 Dyskografia

    * (1993) Walthamstow
    * (1994) Steam
    * (1995) Up All Night
    * (1996) Around The World Hit Singles: The Journey So Far
    * (1998) Resurrection (jako E-17)
    * (2005) The Very Best of East Seventeen
    * (2006) East 17 - The Platinum Collection

Oglądaj online