Powrót

Edith Piaf

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Edith Piaf
 Édith Piaf - urodzona w 1915 roku pieśniarka francuska. Słynęła z niebywałej ekspresji i dramatyzmu w wykonywaniu piosenek specjalnie dla niej pisanych. Osiągnąwszy szczyty kariery zaczęła pomagać młodym piosenkarzom, ułatwiając im start artystyczny. W 1977 w Paryżu przy Crespin du Gast nr 5, powstało Muzeum Edith Piaf, w całości poświęcone artystce. Artystka zmarła w 1963 roku.
 
Dyskografia:
  • The Voice of the Sparrow: The Very Best of Édith Piaf
  • Édith Piaf: Her Greatest Recordings 1935-1943
  • Édith Piaf: 30th Anniversaire
  • Eternelle: The Best Of (January 29, 2002)
  • Hymn to Love: All Her Greatest Songs in English
  • La Vie en rose
  • The Very Best of Édith Piaf
  • The Rare Piaf 1950-1962
  • 75 Chansons
  • Gold Collection
  • Love and Passion
  • Édith Piaf
  • Montmartre Sur Seine
  • 48 Titres Originaux
Filmografia:
  • 1959 - Les Amants de demain jako Simone
  • 1958 - Música de siempre
  • 1954 - Gdyby Wersal mógł mi odpowiedzieć (Si Versailles m'était conté) jako kobieta w tłumie
  • 1954 - Boum sur Paris
  • 1954 - French Cancan jako Eugénie Buffet
  • 1952 - Paris chante toujours!
  • 1948 - Neuf garçons, un coeur jako Christine
  • 1946 - Étoile sans lumiere jako Madeleine
  • 1941 - Montmartre-sur-Seine jako Lily
  • 1936 - La Garçonne

Oglądaj online