Powrót

Edwin Hawkins Singers

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Edwin Hawkins Singers
Edwin Hawkins urodził się 18 sierpnia 1943 roku w Oakland w stanie California. W wieku siedmiu lat został klawiszowcem w rodzinnym chórze gospel. Wspólnie z Betty Watson założył Northern California State Youth Choir of the Church of God in Christ, w którym występowało prawie 50 osób. Chór nagrał pierwszy album "Let Us Go Into the House of the Lord".Chociaż pierwotnie album miał być sprzedawany tylko lokalnie, odniósł międzynarodowy sukces dzięki singlowi "Oh, Happy Day," który rozszedł się w ponad milionowym nakładzie. Następnie grupa wyruszyła w tournee jako the Edwin Hawkins Singers. Łącznie grupa otrzymała cztery nagrody Grammy.

    * 1970: Best Soul Gospel Performance — "Oh Happy Day
    * 1971: Best Soul Gospel Performance — "Every Man Wants to Be Free"
    * 1978: Best Soul Gospel Performance, Contemporary — "Wonderful!"
    * 1993: Best Gospel Choir or Chorus Album

Dyskografia:


    * Let Us Go Into the House of the Lord (1968)
    * He's A Friend Of Mine (1969)
    * Oh Happy Day (1969) (Buddah Records re-issue of previous 1968 LP)
    * Jesus, Lover Of My Soul (1969)
    * Hebrew Boys (1969)
    * Lord Don't Move That Mountain (1969)
    * Ain't It Like Him (1969)
    * Live at the Concertgebouw in Amsterdam (1970)
    * Lay Down (Candles In The Rain) with Melanie Safka (1970)
    * Pray For Peace (1970)
    * More Happy Days (1971)
    * Peace Is Blowin' In The Wind (1972)
    * Children Get Together (1972)
    * I'd Like To Teach the World To Sing (1973)
    * New World (1974)
    * Edwin Hawkins Presents the Matthews Sisters (1975)
    * Wonderful (1976)
    * The Comforter (1977)
    * Edwin Hawkins Live at the Symphony (1979)
    * Imagine Heaven (1982)
    * Edwin Hawkins presents The Music and Arts Seminar Mass Choir (1983)
    * Angels Will Be Singing with the Music and Arts Seminar Mass Choir (1984)
    * Have Mercy with the Music and Arts Seminar Mass Choir (1985)
    * Give Us Peace with the Music and Arts Seminar Mass Choir (1987)
    * That Name with the Music and Arts Seminar Mass Choir (1988)
    * 18 Great Songs (1989)
    * Face to Face (1990)
    * Love Is the Only Way (1998)


Oglądaj online