Powrót

Eliane Elias

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Eliane Elias
Eliane Elias urodziła się 19 marca 1960 w São Paulo w Brazylii.

Elias rozpoczęła naukę gry na fortepianie w wieku sześciu lat. Zaczęła komponować i wykonywać swoje własne kompozycje jazzowe w wieku 17 lat. Stała się znana, kiedy zaczęła występować w całej Ameryce Południowej z zespołem brazylijskiej piosenkarki, gitarzystki i autorki piosenek Toquinho i poety i piosenkarza Viniciusa de Moraesa.
Podczas koncertów w Europie, w 1981 poznała basistę Eddie'ego Gomeza i wyjechała z nim do Nowego Jorku.  W 1988 otrzymała tytuł Best New Talent nadany jej przez krytyków magazynu JAZZIZ.

Obecnie jest żoną basisty Marca Johnsona, z którym produkuje nagrania oraz występuje podczas regularnych tras koncertowych.


Dyskografia

    * 1986: Illusions
    * 1988: So Far So Close
    * 1990: Eliane Elias Plays Jobim
    * 1991: A Long Story
    * 1992: Fantasia
    * 1993: Paulistana
    * 1995: Cross Currents
    * 1995: Best of
    * 1995: Solos and Duets
    * 1997: The Three Americas
    * 1998: Sings Jobim
    * 2000: Everything I Love
    * 2001: Impulsive!
    * 2001: The Best of Eliane Elias, Vol. 1: Originals
    * 2002: Kissed By Nature
    * 2003: Timeless Eliane Elias
    * 2003: Brazilian Classics
    * 2004: Giants of Jazz: Eliane Elias
    * 2004: Dreamer
    * 2005: Sings & Plays
    * 2006: Around the City
    * 2008: Something For You

Oglądaj online