Powrót

En Vogue

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
En Vogue

En Vogue to amerykański żeński kwartet wokalny R&B utworzony dzięki producentom Denzilowi Fosterowi i Thomasowi McElroy’owi. Zespół sprzedał 20 milionów kopii albumów i singli na całym świecie. Otrzymał więcej MTV Video Music Awards niż jakakolwiek inna żeńska grupa w historii MTV (w sumie aż 7) i został drugą co do osiągniętej popularności kobiecą grupą lat 90. i 18. najbardziej popularnym wydarzeniem lat 90. w ogólnym zestawieniu magazynu Billboard.

Pierwotnie En Vogue składało się z dawnej Miss Black California Cindy Herron, Maxine Jones, Dawn Robinson i Terry Ellis, a utworzono je w Oakland w stanie California w 1988. roku. Cała historia zaczyna się w momencie, gdy Foster i McElroy wpadają na pomysł scalenia nowocześnie brzmiącej grupy żeńskiej. Po obserwacji wielu zespołów kobiecych, dochodzą do wniosku, iż powinna być to grupa R&B/soul z naciskiem na rytmy hip-hop/new jack swing, a członkinie powinny być posiadaczkami silnych głosów oraz drapieżnego i inteligentnego wyglądu. Ta dwójka urządziła więc przesłuchania, wybierając ostatecznie Herron, Jones, Robinson i Ellis. Początkowo zespół miał nazywać się „For You”, poźniej przybrał nazwę „Vogue”, by ostatecznie przemianować się na „En Vogue”, po tym, jak okazało się, że wcześniejszej nazwy jakaś grupa już używa.

Dyskografia :

„Born To Sing” (1990)
„Funky Divas” (1992)
"Runaway Love" EP ( 1993)
"EV3" (1997)
"The best of EnVogue" (1998)
„Masterpiece Theatre” (2000)
"The gift of Christmas" (2001)
"Soul Flower" (2004)

Oglądaj online