Powrót

Enigma

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Enigma
Enigma - została założona na początku lat 90. przez lidera Michaela Cretu.
Pojawienie się w branży muzycznej Enigmy, z jej bardzo ciekawym brzmieniem, zmieniło  świat pop kultury. Projekt charakteryzuje się łagodnym i nastrojowym brzmieniem, łączy styl New Age z tanecznym popem i chorałami gregoriańskimi.
W 1990 został wydany pierwszy singiel "Sadenes", który odniósł światowy sukces. Trzy lata później ukazał się krążek "The Croos of Change". Umocnił on pozycję projektu ENIGMY, która sprzedała się w ilości
13 milionów płyt na całym  świecie. Największą sławę przyniósł trzeci krążek "Le Roi Est Mort, Viva Le Roi", który ukazał się w 1996 roku.
Płyta "The Screen Behind the Mirror" wydana w 2000 roku była połączeniem przeszłości i przyszłości, ale stary charakter projektu został zachowany.
Rok 2003 i płyta "Voyageur" gdzie Michael Cretu wykorzystał mniej tradycyjnych próbek, przedstawiła ENIGMĘ w nowym współczesnym stylu.

Skład:

* Michael Cretu -  śpiew, programowanie MIDI

Współpraca:

* Peter Cornelius   gitara (The Cross of Changes, Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!)
* Sandra Cretu   głos (poczšwszy od MCMXC a.D, skończywszy na Voyageur)
* Andru Donalds    śpiew (The Screen behind The Mirror, A Posteriori, Seven Lives )
* David Fairstein    śpiew (MCMXC a.D)
* Jens Gad   gitara (The Cross of Changes, także przy niektórych utworach)
* Luisa Stanley   głos (The Screen behind the Mirror, Voyageur, sesja do płyty Seven Lives)

Dyskografia:

* MCMXC a.D. (1990)
* The Cross of Changes (1993)
* Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! (1996)
* The Screen Behind the Mirror (2000)
* Voyageur (2003)
* A Posteriori (2006)
* Seven Lives Many Faces (2008)

Oglądaj online