Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Era
Era - to projekt muzyczny francuskiego gitarzysty i kompozytora Erica Levi który powstał w latach 1995-97.

Album zatytułowany „Era” zasłynął dzięki kompozycji „Ameno”, rozpoznawanej na całym świecie. Krążek rozszedł się w nakładzie ponad 4 mln płyt. Następny album „Era 2” (2000), został skomponowany  w najstarszej części czeskiej Pragi, gdzie Levi szukał inspiracji. Album zapowiadał utwór „Divano”.

Trzy lata później na rynku fonograficznym ukazuje się kolejny album ERY „The Mass” Znajdujący się tam utwór „The Champions” został nagrany po koreańsku przez koreańską wykonawczynię – Sumi Jo. Natomiast kompozycja tytułowa oparta została na motywach z Carmina Burana Carla Orffa.

2004 rok -  grupa wydaje płytę „The Best” która zawiera wszystkie przeboje grupy. Na tym albumie znajduje się również kilka remiksów, w tym między innymi „Looking For Something”, w wersji Darrena Tate’a.

W 2008 roku ukazał się czwarty album Ery - „Reborn”.

Era jest jednym z najlepiej znanych, oprócz Deep Forest i Enigmy, projektów tego typu.

Dyskografia:

    * Era (1998)
    * Era 2 (2000)
    * The Mass (2003)
    * The Very Best of Era (2004)
    * Reborn (2008)

Single

Z albumu pt. "Era"

    * Ameno
    * Mother
    * Enae Volare Mezzo

Z albumu pt. "Era 2"

    * Divano
    * Misere Mani
    * Infanati

Z albumu pt. "The Mass"

    * The Mass
    * Looking for something
    * Don't Go Away



Teledyski

Oglądaj online