Powrót

Etta James

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Etta James
Jamesetta Hawkins znana jako Etta James, urodziła się 25 stycznia 1938 roku w Los Angeles. Zmarła 20 stycznia 2012 roku w Kalifornii. To piosenkarka amerykańska. Jak większość czarnych gwiazd swego czasu rozpoczęła od śpiewania gospel w kościelnych chórach, by z czasem zbliżyć się do muzyki pop. Jej surowy sposób śpiewania znalazł szereg naśladowczyń. Obok niezwykle ciekawej kariery artystycznej, której produktami były takie wielkie przeboje jak "At Last", "I’d Rather Go Blind", "The Wallflower" i "Good Rockin’ Daddy", Etta James dała się poznać ze swego pozamuzycznego życia. Jej bogate, pełne erotycznych skandali, ekscesów alkoholowych i narkotycznych, prowadzących do autodestrukcji życie, stało się wzorcem do naśladowania dla wielu późniejszych artystów rockowych. 
W 1993 roku Etta James została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.
Otrzymała kilka nagród Grammy i kilkanaście Blues Music Awards. Równocześnie biografia James to także załamania kariery, walka z otyłością i uzależnieniem od heroiny oraz burzliwe związki z mężczyznami. 
 
Dyskografia :
 
1961 The Second Time Around
1961 At Last!
1962 Etta James
1962 Sings for Lovers
1963 Top Ten
1964 Etta James Rocks the House [live]
1965 The Queen of Soul
1966 Call My Name
1968 Tell Mama
1970 Funk
1971 Losers Weepers
1973 Peaches
1974 Come a Little Closer
1978 Etta Is Betta Than Evah
1978 Deep in the Night B
1980 Changes
1981 Chess Masters
1981 Good Rockin’ Mama
1982 Etta - Red Hot ‘n’
1983 Tuff Lover
1986 R&B Queen
1986 Early Show, Vol. 1 - Blues in the Night
1986 Late Show, Vol. 2 - Live at Maria’s Memory
1988 The Sweetest Peaches, Pt. 2
1988 Etta James on Chess
1989 The Gospel Soul of Etta James
1989 Seven Year Itch
1990 Stickin’ to My Guns
1991 Tell Mama, Vol. 1
1992 Back in Blues
1992 I’d Rather Go Blind
1992 The Right Time
1994 Mystery Lady - Songs of Billie Holiday
1994 Live
1994 Live from San Francisco
1995 Time After Time
1997 Respect Yourself
1997 Love’s Been Rough on Me
1998 Hickory Dickory Dock
1998 Life, Love & the Blues
1998 12 Songs of Christmas
1999 The Heart of a Woman
2000 Matriarch of the Blues
2001 Blue Gardenia
2002 Live and Ready
2002 Burnin’ Down the House - Live at the House of Blues
2003 Let’s Roll
2003 Live in New York

Oglądaj online