Powrót

Eva Cassidy

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Eva Cassidy
Eva Cassidy urodziła się 2 lutego 1963 w Oxon Hill w stanie Maryland. Od lat dziecięcych wykazywała wyjątkowe zdolności artystyczne i muzyczne. W wieku 9 lat otrzymała od ojca gitarę i zaczęła występować z rodzeństwem na spotkaniach rodzinnych. Mając 18 lat Cassidy zaczęła karierę profesjonalną występując z zespołem o nazwie Easy Street. Zespół występował w różnych miejscach na weselach, przyjęciach i w pubach. W latach 80 Eva Cassidy współpracowała z kilkoma zespołami m.in. The Honeybees i Characters Without Names. W 1990 roku utworzony został kwintet Eva Cassidy Band. W 1982 roku powstał pierwszy album pt. The Other Side, na którym Cassidy wykonywała standardy takie jak "Fever", "God Bless the Child" (Billie Holiday), a także "Somewhere Over the Rainbow". W 1996 roku Cassidy nagrała album koncertowy "Live at Blues Alley". Zmarła 2 listopada 1996 w wieku 33 lat na czerniaka złośliwego. W 1998 wydano kompilację nagrań z trzech poprzednich albumów pod tytułem Songbird. Ten album pozostawał praktycznie nieznany przez kilka następnych lat. Dopiero kiedy prezenter muzyczny Terry Wogan z BBC Radio 2 odkrył artystkę, rozpoczęła się fala zainteresowania tą płytą. W 2001 roku zarówno album jak i singel Fields of Gold znalazły się na pierwszych miejscach brytyjskich list przebojów. Od tego czasu ukazały się dwie inne płyty-kompilacje Time After Time (2000) i Imagine (2002). W roku 2001 została wydana książka o życiu i twórczości Evy Cassidy, która powstała w oparciu o wywiady z rodziną, przyjaciółmi i współpracownikami. Wersja tej książki w twardej oprawie rozeszła się w nakładzie ponad 100 tys. egzemplarzy.

 Dyskografia

    * The Other Side (1992)
    * Live at Pearl's (1994)
    * Eva by Heart (1997)
    * Live at Blues Alley (1997)
    * Songbird (1998)
    * Time After Time (2000)
    * No Boundaries (2000)
    * Method Actor (2002)
    * Imagine (2002)
    * American Tune (2003)
    * Wonderful World (2004)
    * Somewhere (2008)

Oglądaj online