Powrót

Exodus

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Exodus
Grupa Exodus powstała w San Francisco w 1979 roku z inicjatywy Toma Huntinga oraz Kirka Hammetta. Pierwszy skład zespołu uzupełnił Geoff Andrews, później dołączyli Paul Baloff i Gary Holt. W 1983 roku na rzecz grupy Metallica zespół opuszcza Kirk Hammett, wkrótce zastąpiony przez Ricka Hunolta z którym to zespół zrealizował debiutancki album „Bonded By Blood” wydany z ponad rocznym opóźnieniem w 1985 roku. W 1986 roku w wyniku nieporozumień grupę opuszcza Paul Baloff. Zastąpiony przez występującego w grupie Legacy Steve’a Souzę. Wydany w 1987 roku album „Pleasures Of The Flesh” nie zyskał jednak uznania. Kolejne albumy grupy okazały się jednak sukcesem - „Fabulous Disaster” (1989), „Impact Is Imminent” (1990), „Force Of Habit” (1992) cieszyły się duża popularnością, a grupa zyskała uznanie w środowisku thrashmetalowym. W 1992 roku wraz z odejściem z zespołu Steve’a Souzy grupa zawiesza działalność. W roku 2001 zespół reaktywuje się.
Przed nagraniem "Shovel Headed Kill Machine" zespół opuszcza trzech członków. Steve Souza został usunięty z zespołu, natomiast Rick Hunolt i Tom Hunting odeszli podając jako powody chęć poświęcenia się rodzinie oraz problemy ze zdrowiem. Płyta ostatecznie została nagrana w składzie uzupełnionym o gitarzystę Lee Altusa występującego wcześniej w Heathen, perkusistę Paula Bostapha oraz Roba Dukesa, byłego technicznego zespołu, który objął pozycję wokalisty.
W marcu 2007 zespół ogłosił powrót do składu Toma Huntinga. Z Exodusem w przyjacielskiej atmosferze pożegnał się Bostaph.
 
Obecny skład zespołu :
 
Lee Altus - gitara (od 2005)
Rob Dukes - śpiew (od 2005)
Jack Gibson - gitara basowa (od 1997)
Gary Holt - gitara (od 1982)
Tom Hunting - perkusja (1980-1989, 1997-2005, od 2007)
 
Byli członkowie zespołu :
 
Tim Agnello - wokal (1980)
Paul Baloff - śpiew (1981-1986, 1993, 1997-2002)
Paul Bostaph - perkusja (2005-2007)
Steve „Zetro” Souza - śpiew (1986-92, 2002-2004)
Rick Hunolt - gitara elektryczna (1983-1993, 1997-2005)
Kirk Hammett - gitara elektryczna (1981-1983)
Mike Maung - gitara elektryczna (1983)
Carlton Melson - gitara basowa (1980)
Geoff Andrews - gitara basowa (1980-1983)
Rob McKillop - gitara basowa (1983-1991)
Mike Butler - gitara basowa (1992-1993)
John Tempesta - perkusja (1990-1992)
Chris Kontos - perkusja
 
Dyskografia :
 
(1985) Bonded by Blood
(1987) Pleasures of the Flesh
(1989) Fabulous Disaster
(1990) Impact Is Imminent
(1992) Force of Habit
(2004) Tempo of the Damned
(2005) Shovel Headed Kill Machine
(2007) The Atrocity Exhibition… Exhibit A
(2010) Exhibit B: The Human Condition

Oglądaj online