Powrót

Extreme

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Extreme
Extreme – amerykański zespół rockowy.
Muzycy swój styl określili jako funky metal, w ich muzyce, pełnej wirtuozerii, można usłyszeć wpływy Queen czy Van Halen.

Zespół największą popularność odnosił w latach 80. i 90. Zasłynął akustyczną balladą "More Than Words".

Zespół zakończył działalność w 1996 roku.

Grupa zeszła się okazjonalnie w roku 2004 i 2006 na kilka koncertów w Bostonie.
W listopadzie 2007 r. Nuno Bettencourt reaktywował zespoł i zapowiedział wydanie nowej płyty na wiosnę 2008 połączone z trasą koncertową grupy. Nowym perkusistą zespołu został Kevin Figueiredo.

Skład:

Aktualnie:

* Gary Cherone – śpiew (1985-1996, 2007-…)
* Nuno Bettencourt – gitara (1985-1996, 2007-…)
* Patrick Badger – gitara basowa (1985-1996, 2007-…)
* Kevin Figuiredo - perkusja (2007-…)

Byli członkowie:

* Paul Geary – perkusja (1985-1994)
* Mike Mangini – perkusja (1994-1996)

Dyskografia

* (1989) Extreme
* (1990) Extreme II: Pornograffitti
* (1992) III Sides To Every Story
* (1995) Waiting For The Punchline
* (2000) The Best of Extreme - An Accidental Collication of Atoms?
* (1990) Extragraffitti
* (1995) Running Gag
* (2002) Extreme - The Collection
* (2008) Saudades De Rock

Oglądaj online