Powrót

Garou

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Garou
Garou - Pierre Garand (ur. 26 czerwca 1972 roku w Sherbooke, prow. Quebec, Kanada)

Pierwszy zespół „The Windows and Doors” w którym występował Garou założył z kolegami w katolickiej szkole dla chłopców.
Kolejna przygoda zaczęła się w barze. Wtedy przyjaciółka namówiła go do zaśpiewania dla żartu kilku piosenek. Dzięki temu dostał pracę jako piosenkarz.

W roku 1995 założył zespół „The Untouchables”, wykonujący muzykę R&B. Dwa lata później na jednym z występów „The Untouchables” pojawił się Luc Plamondon i zaproponował Garou rolę Quasimodo w musicalu „Notre-Dame de Paris”. Rola Quasimodo przyniosła ze sobą sławę i możliwość występów przed publicznością takich miast jak: Paryż, Montreal i Londyn

W Sylwestra 1999 roku, Garou został zaproszony razem z Bryanem Adamsem i wokalistami z „Notre Dame de Paris” do wzięcia udziału w sylwestrowym koncercie Céline Dion. Występ ten zaowocował współpracą i 6 listopada 2000 roku ukazał się owoc tej współpracy, debiutancki krążek Garou pt.”Seul”.Pracowały nad nim takie sławy jak: Bryan Adams, Luc Plamondon, Richard Cocciante i Aldo Nova. Album rozszedł się w nakładzie 3,5–miliona egzemplarzy na świecie. Single „Seul” i „Sous le vent” – przebojowy duet z Celine Dion, osiągnęły status multiplatynowych.

6 listopada 2001, równo rok po premierze debiutanckiej płyty, ukazał się album live „Seul avec vous” nagrany w czasie pierwszej trasy koncertowej w Paryżu. Na tym krążku, słychać było Garou bardziej rockowego, bliższego temu, co robił kiedyś w barach.

W 2002 r. po raz pierwszy wystąpił w Polsce - był gwiazdą 39 Międzynarodowego Sopot Festival. Wtedy rozkochał w sobie cały kraj. W ciągu kilku dni stał się najpopularniejszym zagranicznym wokalistą. Występ przyniósł mu Wiktora w kategorii wydarzenie roku i Super Jedynkę. W pół roku później Garou wrócił do Polski na serię koncertów które odbyły się we Wrocławiu, Katowicach i Warszawie.Płyta "Seul" w Polsce rozeszła się w 100 tysiącach egzemplarzy.

W listopadzie 2003 roku odbyła się premiera płyty pt. „Reviens” która jest ostrzejsza, choć znajdują się też wielkie romantyczne ballady, do których przyzwyczaił publiczność albumem "Seul".

W 2004 piosenkarz był pierwszym zagranicznym artystą występującym na Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu. W sierpniu 2004 roku Garou został uhonorowany tytułem jednej z najpotężniejszych postaci w przemyśle rozrywkowym Quebecu.
Cały ten rok Garou spędził w tournee, którego uwieńczeniem jest dwupłytowy album DVD „Routes”. Znalazło się na nim sporo scen filmowanych w Polsce, w tym słynny dworzec w Katowicach i pociąg do Pragi, do którego nie wpuszczono piosenkarza.

Dwa lata później Garou wydał trzeci studyjny album "Garou".We Francji album osiągnął szczyt na liście bestsellerów i uzyskał status Platyny.

12 maja 2008 ukazała się długo planowana anglojęzyczna płyta "Piece of My Soul".

Dyskografia

    * 2000 "Seul"
    * 2001 "Seul ...Avec Vous"
    * 2003 "Reviens"
    * 2006 "Garou"
    * 2008 "Piece of My Soul"


Wideografia

    * 2000 "Notre-Dame de Paris"
    * 2002 "Live A Bercy"
    * 2005 "Routes"



Oglądaj online