Powrót

Gene Pitney

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Gene Pitney

Gene Francis Alan Pitney urodził się 17 lutego 1940 w Hartford. Zmarł 5 kwietnia 2006 w Cardiff. To amerykański piosenkarz pop-rockowy i kompozytor.
Pochodził z New England w stanie Connecticut. Jego matka Anna Orlowski była Polką. Karierę muzyczną rozpoczął w połowie lat pięćdziesiątych, lecz szczyt jego popularności przypadł na lata sześćdziesiąte XX wieku. Początkowo sporo komponował dla innych artystów. Jego piosenki znalazły się w repertuarze takich gwiazd jak Del Shannon, Roy Orbison, Kalin Twins i Bobby Vee. Z początkiem lat sześćdziesiątych zaczął nagrywać jako solista. Pitney był niezwykle płodnym muzykiem i nagrywał po kilka albumów rocznie.
W 1989 roku nagrał nową wersję swojego przeboju z 1967 roku "Something’s Gotten Hold of My Heart" w duecie z Markiem Almondem.
W 2002 roku Gene Pitney został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.
W 2006 roku, w trakcie trasy koncertowej po Wielkiej Brytanii, menedżer Pitneya znalazł jego zwłoki w hotelu Hilton w Cardiff. Artysta zmarł na zawał serca w wieku 66 lat.

Dyskografia :

1961 Heartbreaker
1962 The Many Sides of Gene Pitney
1963 Gene Pitney Sings Just for You
1963 Only Love Can Break a Heart
1964 Blue Gene
1964 Gene Italiano
1964 It Hurts to Be in Love
1964 Meets the Fair Young Ladies of Folkland
1964 Together
1965 For the First Time! Two Great Singers
1965 I Must Be Seeing Things
1965 I’m Gonna Be Strong
1965 It’s Country Time Again!
1965 Sings the Great Songs of Our Time
1966 Backstage I’m Lonely
1966 Being Together
1966 Looking Through the Eyes of Love
1966 Nessumo Mi Puo Giudicare
1966 Pitney Español
1966 The Country Side of Gene Pitney
1966 The Gene Pitney Show
1967 Gene Pitney Sings Bacharach & Others
1967 Just One Smile
1967 Young and Warm and Wonderful
1968 She’s a Heartbreaker
1969 Baby, I Need Your Lovin’
1969 Liberty Valance
1969 Twenty Four Hours from Tulsa
1971 Ten Years Later
1972 New Sounds of Gene Pitney
1975 Pitney ‘75
1982 Love My Life Away
1982 Pitney Español
1984 Gene Pitney
2002 The Great Pretender

Oglądaj online