Powrót

Godsmack

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Godsmack
Godsmack to amerykański zespół, który powstał w 1996 roku w Bostonie.
Czwórka artystów - Sully Erna, Tony Rombola, Robbie Merrill i Tommy Stewart - wydała w 1997 roku swój debiutancki album "All Wound Up" w niezależnej wytwórni EK Records. Później grupa podpisała kontrakt z wytwórnią Universal Records, która w sierpniu 1998 ponownie wypuściła płytę, tym razem pod tytułem "Godsmack". 
W roku 2000 wydali kolejną płytę "Awake". Odniosła ona sukces m.in. dzięki takim hitom jak „Awake” i „Greed” oraz utworowi „Going Down”, który trafił na soundtrack do filmu „Mission:Impossible II”.
Na czwartą płytę trzeba było poczekać do 2003 roku. Wtedy też do zespołu dołączył Shannon Larkin, zajmując miejsce Tommy'ego. W tym składzie grupa nagrała album "Faceless". Utwór „I Stand Alone” promował film "Król Skorpion", a dwa lata później został wykorzystany w grze "Prince of Persia: Dusza wojownika". 
 
Obecny skład zespołu :
 
Sully Erna - śpiew, gitara rytmiczna
Robbie Merrill - gitara basowa
Tony Rombola - gitara prowadząca, śpiew
Shannon Larkin - perkusja
 
Byli członkowie zespołu :
 
Lee Richards - gitara elektryczna
Joe D’arco - perkusja
Tommy Stewart - perkusja
 
Dyskografia :
 
All Wound Up (1997)
Godsmack (1998)
Awake (2000)
Faceless (2003)
The Other Side (2004, EP)
IV (2006)
Good Times, Bad Times… Ten Years of Godsmack (2007, Kompilacja)
The Oracle (2010)

Oglądaj online