Powrót

Hania Stach

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Hania Stach
Hania Stach urodziła się 13 stycznia 1981 w Warszawie. Ukończyła szkołę podstawową w klasie fortepianu i szkołę średnią na Wydziale Rytmiki. W 2004 roku uzyskała tytuł magistra sztuki w Akademii Muzycznej w Katowicach na Wydziale Jazzu i Muzyki Rozrywkowej, ze specjalizacją wokal. Zwyciężyła w jednym z odcinków Szansy na sukces, śpiewając piosenkę Edyty Górniak. W 2001 i 2002 śpiewała w chórkach u Natalii Kukulskiej. Wystąpiła też w drugiej edycji programu Idol w latach 2002/2003. W 2004 roku wystąpiła na koncercie premiery w Opolu, gdzie zaśpiewała piosenkę pt. Właśnie w taki dzień i zajęła czwarte miejsce. W tym samym roku wystąpiła na koncercie Trendy śpiewając piosenki End Of The Road i Czas nas uczy pogody, gdzie zajęła drugie miejsce. Z utworem Regroup zakwalifikowała się do krajowych preselekcji Eurowizji 2007, gdzie zajęła drugą pozycję. Również w 2007 roku wspólnie z wokalistą zespołu PIN Andrzejem Lampertem nagrała piosenkę "Masz w sobie wiarę".  Utwór jest polską wersją piosenki "Breaking Free" pochodzącą z filmy Disneya "High School Musical", a zaśpiewaną przez Zaca Efron i Vanessę Anne Hudgens. To nie koniec jej przygody z tym filmem. W polskiej wersji "High School Musical" podkładała głos Gabrielli.

Dyskografia
 
Albumy

    * 2004 – Hania Stach

Single

    * 2002 – Czy... – piosenka nagrana z finalistami II edycji programu Idol
    * 2004 – End Of The Road
    * 2004 – Właśnie w taki dzień
    * 2004 – Gdy Cię nie ma (obok mnie) (singel radiowy)
    * 2007 – Regroup
    * 2007 – Masz w sobie wiarę (High School Musical)
    * 2007 – To nie tak miało być
    * 2007 – Moja muzyka to Ty (High School Musical 2)
    * 2008 – Ty i ja (High School Musical 3: Ostatnia klasa)

Oglądaj online