Powrót

Iced Earth

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Iced Earth
Iced Earth to amerykański zespół heavy metalowy założony w Tampie na Florydzie w 1985 roku. Jego niekwestionowanym liderem jest Jon Schaffer. Zespół łączy style heavy metalu, metalu progresywnego, opery i speed metalu z power metalem. Teksty Iced Earth dotyczą szerokiego zakresu moralności, egzystencji, przemiany, a także religii, filozofii czy fantastyki. Dodatkowo album "The Glorious Burden" zawierał utwory mówiące o historii, przeżyciach i odczuciach bohaterów historycznych oraz o wydarzeniach, które wpłynęły na świat i ludzi. Największe sukcesy zespół odniósł z Mattem Barlow`em na wokalu. Od 2004 do 2007 roku miejsce Matta zajmował znany ze współpracy z Judas Priest - Tim ‘Ripper’ Owens. Z nim nagrano najbardziej kontrowersyjny album zespołu "The Glorious Burden". W roku 2007 ukazał się album studyjny "Framing Armageddon", będący kontynuacją konceptu z albumu "Something Wicked This Way Comes". Pod koniec roku 2007 na oficjalnej stronie zespołu ukazał się news który oficjalnie potwierdził powrót Matta Barlowa do zespołu. 
 
Obecny skład zespołu :
 
Jon Schaffer - gitara, keyboard, śpiew (od 1985)
Brent Smedley - perkusja (1996-1997, 1998-1999, od 2006)
Troy Seele - gitara (od 2007)
Freddie Vidales - gitara basowa (od 2008)
Stu Block - śpiew (od 2011)
 
Byli członkowie zespołu :
 
Greg Seymour - perkusja (1985-1989)
Gene Adam - śpiew (1985-1991)
Dave Abell - gitara basowa (1987-1996)
Randy Shawver - gitara (1988-1998)
Mike McGill - perkusja (1989-1991)
Richey Secchiari - perkusja (1991-1992)
John Greely - śpiew (1991-1993)
Rodney Beasley - perkusja (1992-1995)
Matt Barlow - śpiew (1993-2003, 2007-2011)
Mark Prator - perkusja (1995-1996, 1997-1998)
James MacDonough - gitara basowa (1996-2000, 2001-2004)
Keith Menser - gitara basowa (1996)
Larry Tarnowski - gitara (1998-2003)
Rick Risberg - keyboard (1999)
Steve DiGiorgio - gitara basowa (2000-2001)
Richard Christy - perkusja (2000-2004)
Ralph Santolla - gitara (2003-2004)
Tim Owens - śpiew (2003-2007)
Bobby Jarzombek - perkusja (2004-2006)
James „Bo” Wallace - gitara basowa (2006-2007)
Tim Mills - gitara (2006-2007)
Ernie Carletti - gitara (2006)
Dennis Hayes - gitara basowa (2007)
 
Dyskografia :
 
Iced Earth (1990)
Night of the Stormrider (1991)
Burnt Offerings (1995)
The Dark Saga (1996)
Days of Purgatory (1997)
Something Wicked This Way Comes (1998)
The Melancholy E.P. (1999)
Alive in Athens (1999)
Frankenstein/Ghost of Freedom (2001)
Horror Show (2001)
Dark Genesis (2002)
Tribute to the Gods (2002)
The Reckoning (2003)
The Glorious Burden (2004)
The Blessed and the Damned (2004)
Gettysburg (1863) (2005)
Alive in Athens (2006)
Setian Massacre (2007)
Overture of the Wicked (2007)
Framing Armageddon (2007)
Slave to the Dark (2008)
Enter the Realm of the Gods (2008)
I Walk Among You (2008)
The Crucible of Man (2008)
Box of the Wicked (2010)
Festivals of the Wicked (2011)
Dystopia (2011)

Oglądaj online